Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Безплатните литературни маршрути в София през юли

Разходки, посветени на проф. Шишманов, квартал „Курубаглар“ и пет български писателки

Програмата с литературни маршрути ще завърши с фотографска изложба на Иван Шишиев и Екатерина Калугина.
Снимка: „Етюд-и-те на София“ - Безплатните литературни маршрути в София през юли

Програмата с литературни маршрути ще завърши с фотографска изложба на Иван Шишиев и Екатерина Калугина. Снимка: „Етюд-и-те на София“

Три литературни разходки и изложба влизат в юлската културна програма на София. „Литературни маршрути“ представи програмата си за месеца, разходките са без такса.

„През юли продължаваме с три маршрута из столицата, посветени на личностите в нашата литература, представяме и изложба за литературна София – обяви Мирослав Боршош, зам.-кмет на София по културата. – Всеки желаещ може да се включи в разходките безплатно, за да открие интересни истории и кътчета в града ни.“

Проф. Иван Шишманов и родът му са тема на беседата на 13 юли. Разходката ще бъде водена от Лора Шумкова, която ще разчете следите от делото в тъканта на днешна София и ще представи интересни детайли за живота на една от най-космополитните и всестранно развити личности в историята на националната политика, образование и култура. Няма да бъде пренебрегнато и значението на съпругата и сина му за европеизирането и модернизирането на младата българска държава. Повод за маршрута е 160-годишнината от рождението на проф. Шишманов, която бе отбелязана през 2022 г.

Маршрутът на следващия ден, 14 юли, е посветен на магнетизма на „Лозенец“ – кварталът, предложил дом и вдъхновение за много писатели, поети и журналисти. „Зелена литературна разходка из „Курубаглар“ ще бъде водена от Радослав Чичев. Историята на някогашния „Курубаглар“ ще бъде проследена през произведения на Иван Вазов, Пенчо Славейков, Сирак Скитник, Асен Разцветников, Светослав Минков, Чавдар Мутафов, Валери Петров и др.

Третата дата е 21 юли, когато литературната историчка Катя Зографова ще поведе из историите на пет български писателки. Маршрутът започва от църквата „Св. Георги“, която се намира в непосредствена близост с дома на Фани Попова-Мутафова, ще продължи към дома на Елисавета Багряна, за да отбележи 95-годишнината от издаването на първата ѝ стихосбирка „Вечната и святата“, а след това ще се насочи към музея на Славейкови, където ще научим повече за Мара Белчева и Светослава Славейкова. Маршрутът включва още имената на Екатерина Каравелова и Съба Вазова.

Разходката завършва пред галерия „Кредо Бонум“ (ул. „Славянска“ №2), където ще бъде показана изложбата „Литературна София“. Фотографиите на Иван Шишиев и Екатерина Калугина от „Етюд-и-те на София“ показват преплитането на града и литературата, начините, по които книгите съществуват в града, местата, които са важни за литературната и културната ни памет. В изложбата са включени и седем кратки видеа на Екатерина Минкова, свързани с литературния живот в София.

Подробности за програмата, сборни пунктове и часове може да следите на сайта на инициативата.

„Литературни маршрути“ се организират от фондация „Прочети София“ с подкрепата на Столична община.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах