Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Безплатни музеи, културни центрове и спортни зали за млади хора

Вход свободен на 12 август за посетители между 15 и 29 г.

Събития със свободен достъп са планирани и в столичната Градска градина. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Безплатни музеи, културни центрове и спортни зали за млади хора

Събития със свободен достъп са планирани и в столичната Градска градина. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Музеи, културни центрове и спортни комплекси ще бъдат отворени безплатно на 12 август за всички жители и гости на столицата на възраст от 15 до 29 г., съобщават организаторите от Столична община. Поводът е Международният ден на младите хора, който се отбелязва у нас от 2007 г.

Само срещу лична карта младежите ще могат да посетят два от обектите на Регионалния исторически музей „София“ – Музея за история на София и Археологическото ниво на базиликата „Св. София“.

Борисовата градина ще бъде място за уъркшопи с интерактивни игри, срещи с психолози, дискусии за психичното здраве, демонстрации по спортно ориентиране, разпъване на палатка и други. До детската площадка „Слона“ от 16 до 19,30 ч. организаторите от Български туристически съюз в партньорство със Столична община, Български младежки делегати към ООН, Асоциация на студентите медици, Национално представителство на студентските съвети, Младото поколение в действие, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по ориентиране, Нов цирк, ще представят дейността си, както и предстоящи събития и форуми.

В Градската градина ще може да бъде посетена фотографска изложба на открито, част от проекта „Да погледнем зад завесата“ на „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ на Столична община. Темата ѝ е за насилието във всичките му измерения през призмата на надеждата за ново начало. Фотографите Антон Горинов, Диляна Стоянова и Теодора Стаменова са млади хора от София, обединени от желанието да повдигнат завесата пред обществото за проблемите на хората, обекти на насилие и агресия. Изложбата ще бъде подредена на 2 август. Танцов флашмоб ще провокира интереса на минувачите. В рамките на изложбата от 2 до 16 август представители на различни младежки организации ще отправят лични послания по темата в социалните мрежи.

Безплатни спортни прояви ще бъдат организирани в парк „Възраждане“, спортен клуб „Академик“ в Панчарево и Спортен клуб по гимнастика и стрийт фитнес Street Workout Bulgaria, в парк „Герена“.

Филиалът на Центъра за подкрепа на личностното развитие – Център за изкуства, култура и образование „София“, в ж.к. „Надежда“ на ул. „Свети Никола Нови“ № 22, ще предложи между 16 ч. и 19 ч. на 12 август безплатно участие за млади хора в арт ателиета и работилници за развитие на таланта и творческите умения.

Отворена гореща линия за въпроси, касаещи здравното образование, сексуалното здраве и превенция, ще е активна същия ден от 13 до 17 ч. на телефон: 0887 263 329. Д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, ще отговаря на питания за полово предавани болести, ранна бременност,злоупотреба с психоактивни вещества, тютюнопушене и др.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС