POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Безплатни прожекции на български филмови класики в кино „Одеон”

В продължение на 30 седмици ще гледаме класическо кино на лента

„Лачените обувки на незнайния воин“ на Рангел Вълчанов ще постави началото на 30-те седмици с българско кино в „Одеон“. Снимка: Стопкадър - Безплатни прожекции на български филмови класики в кино „Одеон”

„Лачените обувки на незнайния воин“ на Рангел Вълчанов ще постави началото на 30-те седмици с българско кино в „Одеон“. Снимка: Стопкадър

Тридесет класически български филма ще бъдат излъчвани в продължение на 30 седмици всеки петък в столичното филмотечно кино „Одеон“, съобщиха от „Филмаутор“. Инициативата е на дружеството за авторски права по случай 30-годишнината от неговото създаване.

Филмите ще бъдат излъчени на лента, а не по обичайния за съвремието дигитален способ. Според председателя на УС Виктор Божинов, така младите зрители за пръв път ще видят как изглежда „истинското кино“ на лента.

Началото ще бъде поставено на 17 март с филма на Рангел Вълчанов „Лачените обувки на незнайния воин“. След прожекцията с вход свободен зрителите ще могат да разговарят с художника на филма Георги Тодоров. Последната прожекция е предвидена за 15 декември 2023 г., когато ще бъде излъчен филмът „Осъдени души“ на режисьора Въло Радев.

Всяка среща с класически български филм ще бъде придружена със среща с някои от неговите автори, ако те са живи. При излъчването на документалния филм за Иво Папазов-Ибряма „Сънувам музика“ на 22 септември зрителите ще могат да се срещнат със сценариста му – поета Борис Христов.

Сред подбраните филми са още „Да обичаш на инат“, „Куче в чекмедже“, „Щурец в ухото“, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, „Мъжки времена“, „Преброяване на дивите зайци“, „Момчето си отива“, „Ти, който си на небето“ и много други.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90