Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Безплатни спектакли на „Метрополитън опера“ онлайн

„Оперна утеха“ всеки ден от днес в сайта и в мобилното приложение на театъра

На 16 март публиката може да гледа Елина Гаранча в „Кармен“. Снимка: „Мет“ - Безплатни спектакли на „Метрополитън опера“ онлайн

На 16 март публиката може да гледа Елина Гаранча в „Кармен“. Снимка: „Мет“

Безплатно излъчване на най-добрите си заглавия започва „Метрополитън опера“, Ню Йорк, съобщи оперната институция. Спектаклите от серията „На живо в HD” ще се излъчват от 16 март от 19,30 ч. нюйоркско време (на 17 март в 01,30 ч. през нощта българско време), линковете ще бъдат активни в продължение на 20 часа. Редица заглавия може да бъдат гледани в сайта или в мобилното приложение на театъра всеки ден.

Инициативата, наречена „Nightly Met Opera Streams“, стартира поради затварянето на „Метрополитън опера“ за периода на карантината срещу коронавируса и ще продължи до края на принудителното затваряне на институцията.

„Бихме искали да осигурим великолепна оперна утеха на любителите на операта в тези изключително трудни моменти – казва генералният мениджър на „Метрополитън“ Питър Гелб. – Всяка вечер ще предлагаме различна оперна скъпоценност от нашата колекция с HD спектакли от последните 14 години.“

Ценителите на класическото оперно изкуство ще могат да гледат най-популярните и награждавани представления.

Тази вечер ще бъде транслирана операта на Жорж Бизе „Кармен“ с участието на латвийската певица Елина Гаранча. На 17 март следва „Бохеми“ на Пучини от 2008 г., с Анджела Георгиу и Рамон Варгас. На 18 март е „Трубадур“ от Верди, с Анна Нетребко и Дмитрий Хворостовски (2015), на 19-и „Травиата“ на Верди с Диана Дамрау и Хуан Диего Флорес (2018)

Анна Нетребко може да бъде слушана отново в събота с незабравимото ѝ изпълнение в „Лучия ди Ламермур“ на Доницети. Спектакълът е записан през 2009 г. В неделя ще бъде излъчена операта „Евгений Онегин“ на Чайковски, спектакъл от 2007 г., с диригент Валери Гергиев и с участието на Рене Флеминг, Рамон Варгас и Дмитрий Хворостовски.

Откъс от първия спектакъл, който ще бъде излъчен на 16 март:

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах