Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Безплатното теглене на снимки на произведения от музея „Метрополитън”

Музеят е дигитализирал 375 000 творби с изтекли авторски права. - Безплатното теглене на снимки на произведения от музея „Метрополитън”

Музеят е дигитализирал 375 000 творби с изтекли авторски права.

Копирайте, споделяйте, модифицирайте… нищо не ви заплашва. Това е прелестна новина за всички любители на изкуството, а и за професионалистите. „Метрополитън” включва в списъка за безплатно ползване 375 000 произведения. Те ще бъдат достъпни за теглене през уебсайта на музея без никакви съпътстващи условия.

Музеят се е погрижил за електронен каталог, така че произведенията са подредени тематично и хронологично. Всички евентуално спорни въпроси около авторското право са ефективно разрешени, за да няма възражения от наследниците на покойни художници.

Питър Кембъл, директор на музея, заявява на пресконференция, че основната мисия на „Метрополитън” е да бъде достъпен за всички, които искат да изучават и да се насладят на произведенията, приютени от институцията.

„Разширяването на достъпа върху сбирката отговаря на интересите и нуждите на съвременната публика”, смята директорът.

Падат всички бариери пред творческото въображение, познанието и новаторството.

Нюйоркският музей „Метрополитън” или просто „Мет” не е първият, предприел такава похвална стъпка. „Ню Йорк Таймс” и „Фигаро” припомнят, че музеят „Гети”, Лосанджелиският музей, Националната художествена галерия във Вашингтон и художествената галерия „Уолтърс” в Балтимор отдавна са се отказали от права върху снимките на своите експонати. Съвсем скоро Националният музей в Стокхолм последва този пример заедно с Държавния музей за изкуства в Кохпенхаген.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах