POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Безстрашното момиче с по-ниската заплата

Компанията, поръчала статуята срещу Бика от Уолстрийт, ще плати $5 млн. глоба заради дискриминация на жените, които работят при тях

„Безстрашното момиче“ се появи срещу Бика от Уолстрийт в Ню Йорк в навечерието на Международния ден на жената - на 7 март 2017 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Безстрашното момиче с по-ниската заплата

„Безстрашното момиче“ се появи срещу Бика от Уолстрийт в Ню Йорк в навечерието на Международния ден на жената - на 7 март 2017 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията „Стейт Стрийт Корпорейшън“, поръчала скулптурата „Безстрашното момиче“ в Ню Йорк, посветена на половото неравенство, ще трябва да плати глоба в размер на 5 милиона долара — заради дискриминация на свои служителки-жени, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

Както отбелязва изданието, фирмата, специализирана във финансови услуги, е занижила заплатите на своите сътрудници от женски пол и те получават по-малко пари от мъжете на същите длъжности. Нарушенията са засегнали 305 служителки на високи постове, сочи доклад на Министерството на труда на САЩ. Освен това 15-те чернокожи вицепрезиденти на „Стейт Стрийт Корпорейшън“ също са получавали по-ниски заплати в сравнение с белите си колеги.

От компании отричат тази информация, но са съгласни да платят глобата.

„Безстрашното момиче“ се появи срещу Бика от Уолстрийт в Ню Йорк в навечерието на Международния ден на жената – на 7 март 2017 г. По идея на автора скулптурата символизира протеста против подценяването ролята на жените на фондовите пазари и в големите компании.

Бронзовата статуя „Безстрашното момиче” привлича много внимание, откакто за първи път зае своята предизвикателна поза срещу Бика от Уолстрийст в Ню Йорк през март тази година. Творбата е харесвана от мнозина, но има и своите критици. Артуро ди Модика, скулпторът, създал Бика от Уолстрийт, осъди статуята-съперник като атака и обида към неговата. Други обвиняват „Безстрашното момиче“ в „корпоративен феминизъм“ и „маркетингов удар“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС