Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Безумец

Деян Донков се възкачва в Народния театър като Калигула, по пиесата на Албер Камю

Цезарят на Деян Донков ще се опита да превърне зрителите в Народния театър в свои поданици. Снимка: Плакат на спектакъла, детайл - Безумец

Цезарят на Деян Донков ще се опита да превърне зрителите в Народния театър в свои поданици. Снимка: Плакат на спектакъла, детайл

Останал като безумец в историята, един император скоро ще се възкачи на голямата сцена в Народния театър. Лудостта, жестокостта и цинизмът му, обезсмъртени в драматургията от Албер Камю, ще се развилнеят този месец. В края на октомври Калигула ще излезе пред няколкостотин столични зрители и актьорът в неговата личност, Деян Донков, ще се опита да ги превърне в свои поданици.

Калигула е император, стремил се към безгранична власт и налагал волята си с необикновена жестокост. В „Дванадесетте цезари“ римският историк Светоний пише, че Калигула изпаднал в „кесарево безумие“ и изисквал да го почитат като бог. Живял ексцентрично, унижавал и убивал подчинените си, той предизвикал недоволството на Сената, а сред народа такова отчаяние, че у неколцина се събудил куража да убият своя мъчител.

Цезарят на Камю не е съвсем като онзи, управлявал Рим 37 – 41 г. Театралното му въплъщение ще ни внуши, че бесовете на императора са форма на съпротива срещу абсурдността на света, непостижимото щастие и непобедимостта на смъртта. А изтезанията, на които подлага околните, са сложен израз на желанието му да отнеме живота си, като ги постави в крайна ситуация.

Албер Камю създава пиесата като млад актьор към студио на радио „Алжир“ през 1958 г. и работи над нея до 1958-а. Смятал сам да изиграе ролята на лудия император. Години преди пиесата да добие окончателния си вид, тя е поставена за първи път пред публика през 1945 г. в театър „Еберто“. Първият актьор в образа на Калигула е Жерар Филип. През 1979 г. по пиесата е създаден филмът „Калигула“ на режисьора Тинто Брас с английския актьор Малкълм Макдауъл във водещата роля, с Хелън Мирън, Питър О’Тул и Джон Гилгуд, но тази трактовка не следва идеята на Камю, а е изпълнена с множество сцени на насилие и еротика.

Българската публика помни един Калигула от 2008 г. Режисьорът Явор Гърдев поставя пиесата на Албер Камю във Варненския театър с актьора Димо Алексиев в главната роля.

Сега, в Народния театър, ще видим постановката на Диана Добрева. Преводът и сценичната версия са на режисьорката и драматурга Александър Секулов. Освен Деян Донков, на сцената ще видим още актьорите Жорета Николова, Александра Василева, Йордан Биков, Деян Ангелов, Биляна Петринска, Елена Петрова, Йосиф Шамли, Зафир Раджаб, Стефан Къшев, Вяра Табакова, Цветан Пейчев, Калоян Стойчев, Кирил Недков, Албена Ставрева, Славена Зайкова, Елица Йовчева, Ирина Митева, Ахмед Юмер, Александър Евгениев и Димитър Димитров.

Сценографията и костюмите са на Нина Пашова, музиката е на Петя Диманова, хореографията – на Ангелина Гаврилова. Ще има музика на живо, изпълнявана от Петър Йорданов.

Премиерата на „Калигула“ в Народния театър е на 27 октомври от 19 ч. Следващите дати на представлението са 9 и 18 ноември, 18 и 31 декември.

Плакатът на спектакъла „Калигула“


Вижте още: ДЕЯН ДОНКОВ: НА СЦЕНАТА МИНАВАМ ПРЕЗ АДА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg