СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

БГ любимецът на Морган Фрийман открива изложба

Холивудската звезда купува акварели на Теофан Сокеров

Теофан Сокеров е сред любимите художници на Морган Фрийман. - БГ любимецът на Морган Фрийман открива изложба

Теофан Сокеров е сред любимите художници на Морган Фрийман.

Носителят на „Оскар” Морган Фрийман обожава България не само заради шопската салата и домакините си от Киноцентъра „Ню Бояна”, но и заради художника Теофан Сокеров. Има поне десет негови картини. С какво нашият живописец е спечелил звездата от „Момиче за милион долара” и „Изкуплението Шоушенк”? Всеки може да намери отговор на този въпрос от 5 юни в галерия „Академия” на ул. „Шипка” 1. Там Сокеров подрежда изложбата си „50 години рисувам” с картини, излезли изпод четката му от 2009 г. насам. Експозицията с платна голям формат ще остане в арт салона до 27 юни. Ако е в настроение, самият художник ще влезе в ролята на гид на посетителите и ще разкаже това-онова от срещите си по пътя в изкуството.

Съдбата кръстосала житейските маршрути на холивудския ас и българския художник преди няколко години. Стара традиция на българското гостоприемство е да развеждат чуждите гости из най-големите забележителности в Страната на розите.

Така един ден Морган Фрийман се озовал на хълма Царевец. Разгледал крепостта, влязъл и в Патриаршеската църква и замръзнал в благоговение пред стенописите. Попитал кой е художникът. „Теофан Сокеров. Жив е”, отвърнали му. Тогава актьорът помолил продуцентите от „Ню Бояна” да намерят начин да го свържат с живописеца. Получило се.

Фрийман дошъл на крака в ателието на Сокеров и купил десет акварела. Те били част от по-голяма серия, която също ще бъде показана на изложбата в „Академия”.

Водещите теми в експозицията обаче са други – „Хора и животни” и „Роенето на мравките”. Няма да разказваме какво се крие зад тези метафорични заглавия, защото и сто пъти да прочетеш не е като веднъж да видиш.

Вижте някои от платната в предстоящата изложба:

1-a

3

2

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС