Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

БГ операта стана резерват за мечки

Похвално е, че докарват зрители. Но количеството не води до качествени изменения

Руслан Мъйнов бе една от първите "мечки" в операта. - БГ операта стана резерват за мечки

Руслан Мъйнов бе една от първите "мечки" в операта.

Българската опера все повече се превръща в резерват за мечки. Няма ги новите Гяуров и Кабаиванска, не смеем и да мечтаем за гласове като тези на Борис Христов и Гена Димитрова. Затова пък по оперните и оперетни сцени от няколко години шестват комедийните актьори Руслан Мъйнов, Стефан Рядков, Герасим Георгиев-Геро, Мариан Бачев…

Съвсем скоро в тази чета ще влязат и Калин Врачански и Асен Блатечки. Двамата ще сложат перуките на Моцарт и Салиери на тазгодишния международен фестивал „Моцартови празници” в Правец и на 15 август ще дебютират в музикално-театралния спектакъл „Моцарт и Салиери”. Режисьор е Бина Харалампиева, а сред участниците освен актьорите са и оркестърът, солистите и хорът на Държавната опера в Русе.

Тази картина подсказва, че и оперното изкуство е прихванало вируса „Мечка в театъра”. Така на професионален жаргон е известна практиката от театъра директори и режисьори да си подсигуряват зрители като ангажират нашумели лица от сериали и тв шоута.

За разлика от мечките, пратени в пенсия от кинолегендата Бриджит Бардо в резервата в Белица, телевизионните им братовчеди са на върха на славата. Кипят от творческа енергия и са натрупали толкова самочувствие, че държат непременно да го осребрят с участия из цяла България. Канят публиката на лековати, сглобени набързо представления, а понеже тя ги обича, не забелязва бутафорията, която й пробутват на цена като за „живо изкуство”.

Ръководството на Старогазорската опера сякаш първо се усети за мощта на телевизионната мечка. От години хит в афиша на трупата е оперетата на Асен Карастоянов „Българи от старо време”. Като Хаджи Генчо сме гледали Руслан Мъйнов, от този сезон Герасим Георгиев, а Стефан Рядков е неизменният Дядо Либен. Патриархалният сюжет е гарниран с прекрасни арии и мелодии, изпълнени от няколко солисти, хор и оркестър. Режисьор е Николай Априлов, създател на детското тв шоу „Като лъвовете”. През 2008-а предаването слезе от ефира на БНТ и Априлов потърси шанс из провинциалните сцени. Популярността на Мъйнов и Рядков осигури и зрителско количество.

В това няма нищо лошо, разбира се, напротив – поздравления за посещаемостта! Тъжно е обаче, че засега количеството зрители не е довело до качествени изменения. Как иначе да си обясним факта, че единственият друг хит в афиша е „Лелята на Чарли”? Пак с участието на тв мечка – в случая Мариан Бачев от Шоуто на Слави. Не, че в репертоара на Старозагорската опера няма заглавия като „Травиата”, „Дон Карлос” или „Набуко”. Има ги. Но да сте чули или прочели нещо за тях? Колко пъти срещнахте името на сопраното Елена Баръмова в медиите? Знаете ли, че е сред малцината ученички на Гена Димитрова, че има международни награди и че освен у нас, я аплодират по сцените на Италия и Германия? А чухте ли нещо за Летния музикален фестивал „Августа Траяна” в Стара Загора в края на юни? Едва ли – в него не участваха никакви мечки.

Засега начело в хорото на тв звездите в операта е Руслан Мъйнов. Освен в Стара Загора, той се подвизава и с оркестъра на Русенската опера, пял е и под съпровода на симфониците от Пловдивската опера, има даже съвместен концерт с големия тенор Калуди Калудов.

Похвално е че, актьор като него експериментира с изяви в други области. Хубаво е и, че директорите на съответните оперни сцени са отворени за подобни изяви. Лошо е обаче, когато те станат доминиращи. Отвържат ли се много тв мечки, те така ще се разиграят, че от операта ще останат само кулисите.

Крайно време е да се помисли за развитието на младите певци и тяхното усъвършенстване, за налагане на имена, различни от това на един или друг оперен директор или режисьор. Все пак певците са тези, които застават с лице към публиката. Жалко е обаче, когато името им се чуе чак, след като паднат в оркестрината, както се случи с тенора Даниел Острецов на генералната репетиция на „Борис Годунов” пред храм-паметника „Св. Александър Невски”.

Тенорът Даниел Острецов се прочу не с великолепния си глас, а с инцидента, който го сполетя - по време на генералната репетиция на "Борис Годунов" певецът падна в оркестъра. Снимка: Румен Добрев

Тенорът Даниел Острецов се прочу не с великолепния си глас, а с инцидента, който го сполетя – по време на генералната репетиция на „Борис Годунов“ певецът падна в оркестъра. Снимка: Румен Добрев

Острецов и колегите му имат качества, които заслужават овации. Но никой не си дава зор да ги лансира, защото налагането на непознато име изисква усилия и постоянство. Къде-къде по-лесно е да впрегнеш в хорото на мечките Пиърс Броснан и Хорхе Букай!

Джеймс Бонд в снимка за спомен с балета на Софийска опера.

Джеймс Бонд в снимка за спомен с балета на Софийска опера.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90