Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

БГ писател с наградата на ЕС за литература, обявяват го в сряда

 - БГ писател с наградата на ЕС за литература, обявяват го в сряда

Български писател ще бъде един от 12-е носители на Европейската награда за литература за 2014 г., съобщиха от постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел. Името на нашия творец ще бъде обявено в сряда, 8 октомври, на Панаира на книгата във Франкфурт. Отличието си ще получи на 18 ноември в белгийската столица. 

Церемонията по връчване на приза ще бъде в Concert noble в Брюксел в присъствието на официални лица, както и на популярни личности от света на културата и политиката. Eвропейският комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу е изпратила покана и на министър Мартин Иванов.

Това е шестото поред официално връчване на наградите за литература на ЕС. През 2011 г. неин лауреат стана Калин Терзийски. Призът има за цел да привлече вниманието към новите таланти и да насърчи публикуването на техните книги в различни страни, както и да изтъкне европейското културно многообразие.

Бъдещият носител на отличието от България заедно с останалите лауреати ще получат покана за участие в дискусия на 19 ноември в Международната къща на литературите Пасса-Порта в Брюксел. Форумът се организира от Асоциацията на културните институти EUNIC – Брюксел.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС