VivaPay

БГ учени: COVID-19 не идва от прилепите

Фондация „Наука за природата“ призовава да не се убиват прилепите, ползите от тях за природата били като от пчелите

Табела в търговски център в Гуанджоу призовава хората да не ловуват, купуват, ядат и продават диви животни, особено прилепи и полски мишки. Една от версиите на учените за произхода на коронавируса е, че е предаден на човек от недопечен прилеп. Снимка: ЕПА/БГНЕС - БГ учени: COVID-19 не идва от прилепите

Табела в търговски център в Гуанджоу призовава хората да не ловуват, купуват, ядат и продават диви животни, особено прилепи и полски мишки. Една от версиите на учените за произхода на коронавируса е, че е предаден на човек от недопечен прилеп. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опасения за популацията от прилепи у нас изрази в писмо до медиите фондация „Наука за природата“. Заради публикации в социалните мрежи и в медийното пространство отношението към прилепите се е променило и те вече са застрашени от реакциите на хората, смятат учените.

От фондацията твърдят, че няма нито един доказан случай или познат механизъм, при който COVID-19 да бъде предаден от прилеп на човек. Всеки от заразените хора е заразен от друг човек и няма доказателства за обратното.

В прилепите в Китай e установен коронавирусът CoV RaTG13, който е сходен с COVID-19, но не може да бъде пренесен на хора, поради което се предполага, че има други междинни гостоприемници, които са заразили хората. Прилепите в България не са носители нито на COVID-19, нито конкретно на CoV RaTG13 или на друг коронавирус, който може да бъде пренесен на хора, категорични са от фондация „Наука за природата“.

„Прилепите са като пчелите – се казва в писмото. – Ползите от прилепите за екосистемите и хората са изключително много. Те участват по подобие на пчелите у нас в опрашването на редица растения в тропиците и субтропиците, както и в разпространението на семена. Прилепите у нас са естествени инсектициди, регулират числеността на насекомите и спестяват милиони разходи на селското стопанство.“

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

От фондация „Наука за природата“ призовават за разбиране и отговорно отношение към прилепите:

„Убиването им няма да доведе до спиране на разпространението на COVID-19, а точно обратното – може да доведе до дисбаланс в природните екосистеми и увеличаване на цените на селскотопанската продукция поради увеличаване на използването на инсектициди.“

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg