Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Би Би Си маркирана в Туитър като „медия, финансирана от държавата”

Такива отметки досега имаха само руски и китайски медийни компании

„Всичко е точно“, отговорил Илон Мъск на възраженията на двете засегнати медии. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Би Би Си маркирана в Туитър като „медия, финансирана от държавата”

„Всичко е точно“, отговорил Илон Мъск на възраженията на двете засегнати медии. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Туитър отбеляза акаунта на Би Би Си и на американското обществено радио NPR като „финансирани от държавата издания“, съобщават от британската медия. Такова обозначение досега получаваха само руски и китайски медии.

Корпорацията Би Би Си е адресирала писмо до Илон Мъск, в което заявява, че винаги е била независима и се финансира „от британската общественост посредством лицензионни такси“. Акаунтът, който е маркиран, има 2,2 милиона абоната. В него основно се препубликуват постове от други проекти на Би Би Си. Другите акаунти на корпорацията в Туитър като BBC News (World) или BBC Breaking News, които имат десетки милиони последователи, не са отбелязани като „финансирани от държавата“.

Медийната компания отбелязва в изявлението си, че през 2022 г. е получила от лицензионни такси 3,8 млрд. паунда, което е около 71% от общия доход на компанията. Останалите средства идват от търговска дейност. От Би Би Си изтъкват още, че правителството дава издръжка от 90 млн. паунда годишно само за BBC World Service, който е насочен към аудитория извън пределите на Великобритания.

В отговор на настояването на Би Би Си маркировката да бъде свалена, Мъск е отговорил, че „Туитър се стреми към максимална прозрачност и точност“.

Не твърдя, че Би Би Си е преднамерена като някои други финансирани от властите медии, но е глупаво да твърдят, че има нулево влияние“, написа той в пост в собствената си социална мрежа.

Останалите Туитър акаунти на Би Би Си нямат подобна маркировка.

Американското Национално обществено радио NPR е получило същата маркировка на 5 април. Първоначално в компанията решили, че става дума за някаква случайна грешка. В отговор на имейл до пресслужбата на Туитър, в радиото са получили автоматичен отговор с емоджи екскремент. По-късно Илон Мъск е написал, че „всичко е точно“.

След като е било маркирано, радиото е спряло да публикува каквото и да е в своя акаунт. В специално изявление от медията се казва, че основната част от доходите ѝ идват от дарения и постъпления от стотици радиостанции, свързани във веригата.

„Само под 1% от годишния оперативен бюджет постъпва от Корпорацията за обществено излъчване, някои федерални агенции и департаменти“, казват от NPR.

Туитър маркира акаунти на медии и журналисти, които по преценка на ръководството на социалната мрежа са свързани с властите в държавите си. Сред руските акаунти такива отметки имат телевизия RT, ТАСС, РИА „Новости“ и лично Маргарита Симонян.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg