Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Би Би Си с нов сериал по книгата, която започва с погребението на Илия Павлов

Английски богаташи и руски гангстери в експлозивна тв драма с глобална амбиция (видео)

В живота на мафията погребенията не са рядкост. Кадър от „Макфамия“ с трима от главните герои, в чиито роли влизат актьорите Алексей Серебряков, Мария Шукшина и Джеймс Нортън.  - Би Би Си с нов сериал по книгата, която започва с погребението на Илия Павлов

В живота на мафията погребенията не са рядкост. Кадър от „Макфамия“ с трима от главните герои, в чиито роли влизат актьорите Алексей Серебряков, Мария Шукшина и Джеймс Нортън.

„Макмафия“ – новият сериал на Би Би Си, предлага различен поглед към бруталния свят на международната престъпност: в него корпорациите стават престъпни, а престъпността – корпоративна, пише „Гардиън“ в последния ден на миналата година.

Ако заглавието „МакМафия“ ви звучи познато, не е случайно – филмът е базиран на книгата-разследване на Миша Глени за глобалната организирана престъпност и нейните връзки с тайните комунистически служби от съветско време. Глени взима заглавието от начина, по който чеченската мафия организира бизнеса си. Големите групировки търгуват с репутацията си, като позволяват на други банди да работят под тяхно име на „франчайз“ — по модела на веригата „Макдоналдс“. Книгата му е издадена на български през 2012 г. Ето как започва тя:

„Камбаните биеха непрекъснато в продължение на 15 минути, докато внасяха ковчега в катедралата „Света Неделя“. Процесията се водеше от Николай, викарий на Българската православна църква, наместник на патриарх Максим, а зад него се тълпяха няколко хиляди опечалени. Сякаш цяла София се беше събрала в този ужасно мразовит петъчен ден през март 2003 г., за да отдаде последна почит на Илия Павлов – мъжа, който символизираше прехода на 90-те години“.

Следва описание как министър от кабинета поднася официално съболезнования от името на премиера Симеон Сакскобургготски:

„Ние ще запомним Илия Павлов, защото той осигури работа за много семейства в тежък период за народа. Ще го запомним заради духа му на бизнесмен и заради изключителната му енергия“.

Изглежда за Би Би Си руските престъпници са се оказали по-интересни от българските, защото Илия Павлов, жив или мъртъв, го няма в първия епизод, излъчен на 1 януари. Още в самото начало крупен бизнесмен е взривен по време на движение в мерцедеса му (но не е Иван Тодоров-Доктора).

Джеймс Нортън като сина на руски олигарх – наследникът, който иска да се откъсне от семейния бизнес.

Историята започва като разказ за изучилия се в частни британски училища Алекс Годман, син на руски олигарх в изгнание. Алекс не одобрява сложното минало на семейството си и иска да бъде част от британския естаблишмънт. Но когато е въвлечен в опасна игра с участието на мафиоти от родната му Русия и престъпници от цял свят, се оказва, че въпреки доброто си образование, той все пак е син на баща си.

В ролята на Алекс е Джеймс Нортън – актьор, избран, защото е играл както благородни принцове, така и отвратителни престъпници. В ролята на родителите му са известната руска телевизионна актриса Мария Шукшина, а олигархът Дмитрий Годман е още по-известният Алексей Серебряков, познат от главната роля в номинирания за „Оскар“ (и спечелил „Златен глобус“) „Левиатан“.

Семейството на руския олигарх, отляво надясно: Дмитрий Годман (Алексей Серебряков), Aлекс (Джеймс Нортън), Оксана (Maрия Шукшина), Kaтя (Фей Марсей) и Ребекаa (Джулия Райланс)

„Целта ни беше да избягаме от обичайните клишета за руските гангстери и да разкажем не една, а няколко истории, като местим фокуса, за да изследваме различните герои – казват създателите на сериала Джеймс Уоткинс и Хосейн Амини. – Първият епизод се върти около Алекс Годман, но по-нататък действието ще се премести към Близкия Изток, Африка и дори Южна Америка“.

В прессъобщението сериалът е сравнен както с „Нощният мениджър“, така и със „Семейство Сопрано“ – и ако трябва да гледаме само една криминална драма-трилър на 2018-а, тя трябва да е тази. Пред „Гардиън“ създателите ѝ сочат друг източник на вдъхновение.

„Сериалът, който винаги е бил в дъното на съзнанието ни, е „Наркомрежа“ – обяснява режисьорът Джеймс Уоткинс. – Привлече ни начинът, по който „Наркомрежа“ е един вид микрокосмос на един град (Балтимор) и искахме да създадем нещо такова. Разликата е, че нашата история се случва в глобалния град.“

„Наркомрежа“, излъчван между 2002 и 2008 г., бе твърде добър и не успя да постигне особена популярност сред българските зрители, но многократно е определян от критици и фенове като един от най-добрите сериали, създавани някога. Би било много хубаво, ако (със или без да покаже българската мафия) „МакМафия“ успее да се доближи до този телевизионен шедьовър.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС