Би Би Си се извини за думата с „н“ в новинарска емисия

Първоначално се аргументираха, че са използвали цитат

От 29 юли, когато расистката обида е използвана в ефир, в централата на Би Би Си са постъпили близо 20 хил. оплаквания на зрители. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Би Би Си се извини за думата с „н“ в новинарска емисия

От 29 юли, когато расистката обида е използвана в ефир, в централата на Би Би Си са постъпили близо 20 хил. оплаквания на зрители. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тони Хол, генералният директор на Би Би Си, се извини публично за употребата на обидна расистка дума в новинарска емисия от миналия месец. След направената „грешка“, както Хол я определи, в медията са постъпили над 18 600 оплаквания.

Думата с „н“ е използвана при отразяването на новина за нападение с расистки подбуди над чернокож здравен служител в Бристъл. Появява се в емисия, излъчена в Би Би Си Новини на 29 юли. От компанията първоначално се аргументираха за използването ѝ, но сега Хол коментира, че компанията е трябвало да предприеме различен подход. Емисията е нанесла „оскърбление“ на мнозина и Би Би Си трябва да внимава много повече в бъдеще за използването на обиден език в каналите си, добави генералният директор на британската обществена медия.

Използването на думата, която от години се възприема за неуместна, бе разкритикувано също от политици и членове на екипа на Би Би Си. На 8 август диджей Сайдмен, водещ на предаването „1Xtra“ по Би Би Си Радио, напусна заради случая.

Самото действие и последвалата защита на употребата на тази дума е шамар за нашето общество“, аргументира се Сайдмен.

Америка за България

В първото си изявление по темата, където коментираха защо са използвали „н…“ в новинарска емисия, от Би Би Си отбелязаха, че думата е цитат и са опитали „да обяснят и предадат не само нараняванията, които нападнатият е получил, но и предвид екстремния характер на нападението, да съобщят и за думите, които се твърди, че са използвани по време на атаката“.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах