Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Би Би Си се подигра с патриотичен депутат

Той поиска химнът „Бог да пази кралицата“ да звучи всяка вечер в ефира на медията, от там отговориха с едноименното парче на „Секс пистълс“

Обложката на сингъла „Бог да пази кралицата“ на „Секс пистълс“. - Би Би Си се подигра с патриотичен депутат

Обложката на сингъла „Бог да пази кралицата“ на „Секс пистълс“.

Британският десен, консервативен депутат Андрю Росиндъл пуснал на 3 ноември предложение в Камарата на общините британският национален химн „Бог да пази кралицата“ да звучи всяка вечер в края на програмата на Би Би Си 1, преди преминаването към Би Би Си Нюз 24., съобщава музикалнато интернет списание „Пичфорк“.

Желанието на депутата – привърженик на Брекзит – било традицията, умряла през 1997 г., да бъде възкресена още преди края на 2016-та – в чест на успешния референдум за излизане от Европейския съюз и по повод предстоящия 90-и рожден ден на кралицата.

„Това се правеше преди, време е да възстановим тази практика и да изпратим послание, че Британия се завръща след Брекзит и в чест на 90-ата година от живота на кралицата! – каза той пред „Телеграф“, като обяви мечтата си и в Туитър: „Призовавам Би Би Си да пуска химна в края на всеки ден!“

Още същата вечер водещата на Би Би Си 2 „Нюзнайт“ изпълни желанието на Росиндъл, като пусна в края на емисията „Бог да пази кралицата“, но и се подигра с него, защото избра не химна, а едноименното пънк парче в изпълнение на „Секс пистълс“.

God Save the Queen е вторият сингъл на „Секс пистълс“, който излезе през 1977-а, годината на Сребърния юбилей на кралицата (25 години от възкачването й на трона). Заглавието е взето от химна, но музиката няма нищо общо, а текстът атакува остро отношението на правителството към работническата класа в Англия през 70-те. Песента се смята за скандална и Би Би Си отказа да я пуска, главно заради първите два реда: „Бог да пази кралицата/ фашисткият режим…“. Но тя стигна до първото място в класацията на „Ню мюзикъл експрес“ и стана номер 2 в класацията за сингли на Обединеното кралство.

„Разочарован съм, но не и изненадан как фанатичните отрицатели на Брекзит се подиграват с националния ни химн. Колко ли нещастни се чувстват!“, реагира депутатът отново в Туитър.


Бел. ред. – По-младите у нас сигурно не знаят, но някога в България също имаше такава традиция. Единствената българска телевизия приключваше излъчванията най-късно до полунощ и завършваше програмата си с изпълнение на химна. Сега очакваме някой депутат-патриот, наред с предложенията за стрелба по границата и връщането на казармата, да поиска възстановяването и на тази традиция – това поне е възможно. А дали „Мила Родино“ ще звучи в изпълнение на Слави и „Ку-Ку бенд“, „Менуор“ или сборен хор на футболните агитки, ще се реши допълнително. Може и с референдум.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg