Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Би Ти Ви: След 30 години демокрация длъжностни лица продължават да атакуват журналисти

Частната телевизия с изявление в отговор на коментарите на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков

Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, в ефира на Би Ти Ви на 17 май. Снимка: Стопкадър - Би Ти Ви: След 30 години демокрация длъжностни лица продължават да атакуват журналисти

Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, в ефира на Би Ти Ви на 17 май. Снимка: Стопкадър

Силно обезпокоително за медийната среда в България е, че длъжностни лица от всяко правителство, като Бойко Рашков, продължават публично да атакуват журналисти, заявиха от Би Ти Ви в изявление, изпратено до медиите. Служебният министър на вътрешните работи използва ефира на БНР на 18 май, за да коментира участието си в „Тази сутрин“ на Би Ти Ви и изказа възмущението си от начина, по който се е провело интервюто. 

Той заяви, че „начинът, по който Гавазова и партньорът ѝ [Златимир Йочев] водеха предаването, е доходна дейност“ и добави, че ако той е собственик на тази телевизия, веднага би ги отстранил от поста им на водещи.

„Чувах в техните уши техническите средства, с които им казваха какво точно да ме питат – заяви Рашков, с което пренесе обвинението и върху по-висшестоящи редактори в частната национална телевизия. – Не се учудвам, че България е на 112-о място по свобода на словото.“

Своето виждане защо страната ни е на 112-о място в барометъра на „Репортери без граници“ представиха и от Би Ти Ви:

„bTV Media Group счита за силно обезпокоително за медийната среда в България, че след повече от 30 години демокрация и свобода на словото в страната, длъжностни лица от всяко правителство продължават да си позволяват да атакуват публично журналисти от частни независими медии с безпочвени твърдения. Неуважението към авторитетни медии с високо доверие, като bTV и нейните журналисти, публично демонстрирано от представителите на всяка власт, считаме като основна причина за 112-ото място на България в класацията на Репортери без граници“.

В отговор на обвиненията на министъра, че интервюто в сутрешното предаване е било поръчково, от телевизията „отчитат силната роля за отправянето на послания на политическите фигури, партии и кандидати по време на активна предизборна кампания“, но отбелязват, че единствената роля на Би Ти Ви е да предоставя „обективно и плуралистично отразяване на новините“.

„Би Ти Ви се противопоставя на всяка форма на влияние или манипулация от трети страни. Намесата на представители на властта и други преки или косвени играчи в предизборната кампания няма да се толерира и ще се счита за дезинформация“, завършва изявлението.

Вижте още: НОВИЯТ ВЪТРЕШЕН МИНИСТЪР ВЪЗМУТЕН ОТ СУФЛЬОРИТЕ В СЛУШАЛКИТЕ НА ЖУРНАЛИСТИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg