Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Библиотеката на стар нормандски манастир достъпна онлайн

Ръкописи от абатството Мон Сен-Мишел на повече от 1000 години ще бъдат показани в детайлна резолюция

Манастирът на хълма Сен-Мишел е основан от първите нормандски херцози като част от политиката им на ревностна лоялност към Църквата, поддържана като контрапункт на скандинавския им, езически произход. Снимка: ЕПА/БГНЕС  - Библиотеката на стар нормандски манастир достъпна онлайн

Манастирът на хълма Сен-Мишел е основан от първите нормандски херцози като част от политиката им на ревностна лоялност към Църквата, поддържана като контрапункт на скандинавския им, езически произход. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 200 ръкописа от хранилището на абатството Мон Сен-Мишел, някои от тях на по повече от 1000 години, ще станат достъпни за всеки в интернет. Дигитализацията трябва да завърши в самия край на 2016 г., съобщава „Фигаро“.

Инициативата е започнала преди десетина години, всяка страница от ръкописите в библиотеката на абатството се пренася на електнонен носител. Задачата била почти толкова трудоемка, колкото и работата на монасите-кописти през Средните векове, възпроизвеждали и орнаментирали на ръка религиозните текстове. При достигането на номер 199 произведенията ще бъдат качени в интернет. Това ще стане в началото на 2017 г. в сайта на Каенския университет в Нормандия, който осигурява сървъра за виртуалната библиотека. Тъй като някой от манускриптите са на по над десет века, а „най-новите” датират от XIV столетие, те ще са достъпни в максимално детайлна резолюция.

Религиозни и светски произведения с впечатляващи миниатюри, те свидетелстват за интелектуалния и духовния живот на бенедиктинските монаси, оснавали абатството върху самотния хълм Сен-Мишел през десети век. Библиотеката на манастира, който през част от денонощието е изолиран от сушата заради океанския прилив, се превръща в една от най-значимите литературни сбирки в западния свят.

След Френската революция и конфискацията на църковните имущества, ръкописите са събрани в обществена библиотека в Авранш и това ги е спасило от унищожение. След създаването на малкия местен музей „Скрипториал” през 2006-а, който периодично излага различни ръкописи, иницитиативата по дигитализация свитдетелства за волята това историческо съкровище да бъде направено достъпно за широка аудитория.

Манастирът на хълма Сен-Мишел е основан от първите нормандски херцози като част от политиката им на ревностна лоялност към Църквата, поддържана като контрапункт на скандинавския им, езически произход. През XI в., по време на и след нормандското завладяване на Англия, абатствата Бек и Мон Сен-Мишел са двата основни центъра на англо-нормандското монашество – поне до 1214 г., когато областта преминава във френско владение. Днес Мон Сен-Мишел е една от най-популярните туристически дестинации във Франция.

Вижте още: ФРЕНСКИ МАНАСТИР ОТКЪСНАТ ОТ СУШАТА СЛЕД ЗАТЪМНЕНИЕТО

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах