Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Библиотеката” по БНТ с ново лице и концепция

Анна Ангелова става водещ на предаването за книги

„Ще търсим литературата навсякъде – във и отвъд книгите“, казва Анна Ангелова. Снимка: БНТ - „Библиотеката” по БНТ с ново лице и концепция

„Ще търсим литературата навсякъде – във и отвъд книгите“, казва Анна Ангелова. Снимка: БНТ

Нов водещ и концепция има от днес емблематичното предаване за книги по БНТ – „Библиотеката”, съобщиха от обществената медия. Ролята на водещ поема Анна Ангелова, позната на зрителите от сутрешния културен блок. Предаването запазва часа си на излъчване – 23,30 ч., понеделник.

„Вярвам, че сега се чете повече и че всеки читател се превръща в съавтор чрез своята гледна точка и въображение. Ето защо „Библиотеката“ става споделено пространство за книги, хора и идеи. Надявам се да привлечем и нова аудитория. Ще се стремим към добрия вкус, качествената журналистика, смислените разговори и актуалното съдържание. Ще заложим не само на нови заглавия и премиери, но и на разговори за събития, проблеми, инициативи и тенденции от сектора. Ще търсим литературата навсякъде – във и отвъд книгите“, казва Ангелова, цитирана в официалното съобщение до медиите.

В обновеното предаване ще се обособят отделни сегменти като „Музикална библиотека“, „Кино библиотека“ и др. В рубриката „Литература без граници“ ще бъдат представяни интервюта с чуждестранни автори и ще се търси тяхната гледна точка към света днес.

Биографиите и автобиографиите, както и изданията за пътешественици са сред най-търсените през последните години, затова „Библиотеката“ ще отдели специално време за тях. Ангелова обещава да надникне и в библиотеките на известни личности, за да разбере какво четат те и кои са книгите, които са им повлияли и са ги променили.

„Няма да пропуснем детската литература и света на илюстрациите, но ще добавим и акцент върху електронните и аудиокнигите. Нашата мисия е да отключим сетивата на повече хора към литературата, защото човек е това, което чете, слуша и гледа. Важно е да бъдем в крак с времето“, допълва водещата.

В съобщението от БНТ няма уточнения какво ще се случи с досегашния водещ на предаването Николай Колев, нито с досегашните постоянни и познати на зрителите рубрики – „От земята до небето“ на Силвия Чолева и Марин Бодаков, „Паралелно“ на Ина Иванова и рубриката за детска литература на Валентина Стоева.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС