Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Библиотеки и музеи на протест пред парламента

Стига мизерия, ще заявят пред Народното събрание на 24 ноември работещи в културната сфера у нас

Основната дестинация за недоволството ще е Народното събрание – там културните дейци се събират в 12 часа, за да изкажат остро негодувание от ниските заплати в сектора.  - Библиотеки и музеи на протест пред парламента

Основната дестинация за недоволството ще е Народното събрание – там културните дейци се събират в 12 часа, за да изкажат остро негодувание от ниските заплати в сектора.

Стига мизерия! Стига лъжи! За достойни приходи! Животът ни трябва да се промени! С тези призиви работещите в музеите и галериите, читалищата и библиотеките, музикално-сценичните изкуства, театрите и Българска национална филмотека излизат на национален протест на 24 ноември.

Основната дестинация за недоволството ще е Народното събрание – там културните дейци се събират в 12 часа, за да изкажат остро негодувание от ниските заплати в сектора. Техните колеги от провинцията, които нямат възможност да дойдат в София, пък готвят редица протести пред Областни администрации или други държавни институции и дори символични „арести“ на директори.

„С проектобюджет 2016 вече достигнахме дъното! – се казва в декларация, подписана от КТ „Подкрепа“. – Културните институти не са в състояние да осигурят минимални условия за развитие на Културата в България! Високо квалифицирани специалисти работят със заплати между 400 и 500 лева месечно, а заплатите на млади колеги от 1 януари 2016-а година ще бъдат повишени от 400 на 420 лв., заради увеличението на минималната работна заплата.“

Исканията на протестиращите включват увеличение на средната работна заплата в отрасъла поне с 50%, цялостно увеличаване на бюджета на културата за опазване на културното наследство, допълнително финансиране на библиотеките и др.

Специалистите заявяват още готовност да подкрепят протеста на колегите си от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ на 10 декември (вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА). Ако исканията им не бъдат приети, в началото на следващата година те се готвят да предприемат и ефективни стачни действия.

Вижте пълния текст от писмото на културните служители:

Стига мизерия! Стига лъжи!

За достойни приходи! Животът ни трябва да се промени!

Синдикалните структури на Национална федерация „Култура“ при КТ „Подкрепа“ организираме протестна акция на 24.11.2015г., под наслов:

Ден на недоволството!

С проектобюджет 2016 вече достигнахме дъното! Културните институти  не са в състояние да осигурят минимални условия за развитие на Културата в България! Високо квалифицирани специалисти работят със заплати между 400 и 500 лева месечно, а заплатите на млади колеги от 1 януари 2016-а година, ще бъдат повишени от 400 на 420 лв., заради увеличението на Минималната работна заплата.

Призоваваме всички работещи в работещите в музеите и галериите , читалищата и библиотеките, музикално –сценичните изкуства, театрите, Българска национална филмотека

да кажем: „НЕ“ на всичко това!

В декларации  до министър-председателя г-н Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева изпратихме нашите искания:

 1.  Да бъде увеличена средната работна заплата в отрасъла, минимум с 50%, а началната заплата на млади специалисти да е не по малко от 600лв. за да достигне равнището на средната работна заплата в България!

2. Да бъде увеличен бюджетът на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството!

Досега държавните музеи (почти всички със статут „национални”), както и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и 55-те общински музея, не са на делегирани бюджети, което ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите. За тази цел са необходими 7,9 млн. лв. към бюджета на Министерството на културата и 4 772 000 лв., които чрез Министерството на финансите /МФ/ да се разпределят целево по общините.

3.  Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер!  Да се увеличи годишната субсидия за издръжка на 1музеен специалист на 14 459 лв.

4. Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради! Това изисква допълнително 1.242 млн. лева.

5. Да се финансират библиотеките, според изискванията на новоприетия  „ СТАНДАРТ за библиотечно – информационно обслужване”, който е неделима част от Закона за обществените библиотеки.  Да се увеличи годишната субсидия за издръжка на 1 библиотекар на 15 000 лв.

6. Общините да дофинансират библиотеките с фиксирани средства в процент, съгласно   чл. 61.  От Закона за обществените библиотеки.

7.  Да бъде разработена нова методика за финансиране на музикално – сценичните изкуства и театрите, гарантираща трудовите възнаграждения и дейноста на институтите.

8.  Не може във времето когато се чества 100 години Българско кино, квалифицирани специалисти да работят и получават минималната работна  заплата-400лева!!! Не може България да  не съхранява своето филмово наследство!!! Да бъде увеличен бюджетът на Българска национална филмотека, да се осъществи програмата за съхранение (консервация и дигитализация) на Златният фонд на БНФ. Да бъдат заложени средства за построяване на хранилище за филмовият фонд, отговарящо на съвременните европейски  стандарти.

9. Нов закон за закрила на културата и меценатството, подготвен с широко  обществено участие и обсъждане.

Няма да плащаме чуждите грешки с нашите заплати! Готови сме за синдикални и граждански действия, за да защитим човешките си права на достоен труд и достойни доходи. Призоваваме българската общественост и всички колеги да ни подкрепят в исканията ни за достоен труд, достойни възнаграждения и опазване и развитие на културата в България!

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg