Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Библията и Коранът най-продаваните книги в Русия през 2023 г.

Преди това хората са търсели спасение от несигурността в езотериката

Продажбите на религиозна литература в Русия са нараснали с 60% за тази година. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Библията и Коранът най-продаваните книги в Русия през 2023 г.

Продажбите на религиозна литература в Русия са нараснали с 60% за тази година. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Търсенето на религиозна литература в Русия за 2023 г. е нараснало с 60%, най-продаваните книги в страната са Библията и Коранът, съобщава проправителственото издание „Известия“, като цитира издатели и собственици на онлайн книжарници.

В онлайн платформите „Ozon“ и „Wildberries“ най-продавани книги са „Несветите светци и други разкази“ на архимандрит Тихон Шевкунов, Коранът и Библията. Те са начело на класацията на най-продавани книги в цяла Русия, гласи проучване сред издателствата.

В Топ 5 на продажбите е влязла и книгата „Смисълът на християнската вяра. Въпроси на ума и сърцето“ на Александър Гумеров, която разяснява религиозното учение в контекста на днешните събития. Според православното издателство „Никея“ търсенето на православна литература в Русия е нараснало два пъти в сравнение с 2022 г.

Увеличили са се и продажбите в сегмент „езотерика“, но с по-слаби темпове, отколкото през първата година на войната в Украйна. Те са нараснали от началото на 2023 г. с 21%. В тази тематика начело начело са издания като „Щастлив джоб, пълен с пари: формиране на съзнание за изобилие“, „Радикално опрощение. Духовна технология за изцеление на взаимоотношенията, избавяне от гнева и чувството за вина, намиране на взаимно разбиране във всяка ситуация“ и „Беседи с Бог. Необичаен диалог“.

„От карти Таро тази година се интересуват повече, отколкото миналата, ръстът на продажбите е 36% – казват от руската онлайн книжарница „Ozon“. – Ако се сравнява с първото полугодие на 2022 г., интересът постепенно се снижава. Тогава ръстът беше 155%.“

Според генералния директор на издателство „Ексмо-АСТ“ Евгений Капиев, това е предизвикано от високата степен на несигурност в страната, което създава усещане у хората, че само Таро могат да им дадат отговори. Преломът настъпва през 2023 г., когато те започват да се обръщат към църквата.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg