Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Биенале на третия етаж

Повече детайли около пространството, предоставено на България за Венецианското биенале през 2019 г.

Стрелките посочват етажа, на който ще бъде разположено произведението на българския артист или артисти в Палацо Джустиниан Лолин. Снимка: Министерство на културата  - Биенале на третия етаж

Стрелките посочват етажа, на който ще бъде разположено произведението на българския артист или артисти в Палацо Джустиниан Лолин. Снимка: Министерство на културата

260 кв. метра на третия етаж в Палацо Джустиниан Лолин ще са на разположение на българските творци за предстоящото Венецианско биенале през 2019 г. Сградата е от XIV в., недвижима културна ценност е и се намира на Канале Гранде, в непосредствена близост до Моста на Aкадемията, става ясно от съобщение в сайта на Министерството на културата. Останалите параметри на изложбеното помещение, предоставено на страната ни, може да видите тук.

В момента тече срокът за приемане на проекти на кандидатите, които могат да подават документи до 29 декември в деловодството на министерството. Сумата за реализация по проекта е в размер на 50 хил. лв. – в нея влизат разходи за материали и услуги по подготовка на проекта в България, а също и за брошури, покани, опаковка, транспорт, застраховка, командировъчни и т.н., включително за инсталация и деинсталация на произведението във Венеция.

Вижте още: ОБЯВИХА КОНКУРСА ЗА ВЕНЕЦИАНСКОТО БИЕНАЛЕ

Хонорарът на куратора се осигурява отделно от други източници, уточняват от Министерството.

Официален комисар, който ще общува между родните участници и организаторите на Биеналето, все още не е посочен от висшето арт ведомство. Не са оповестени и членовете на журито, които ще оценяват проектите.

От министерството съобщават, че поради защитения статут на сградата е разрешено окачването на платна по стените, но не и лепенето. Допустимо е също ползването на водните пространства около сградата, с условието, че всяка намеса в откритите пространства изисква специални разрешения от местните органи и се изисква подробна техническа информация.

Творбите могат да бъдат доставени до сградата по суша през вътрешния двор или с лодка. Сградата разполага със стълбище, асансьор, аларма, електричество, климатици за отопление и охлаждане, санитарен възел за хора със специални потребности и общи зони. При необходимост от склад, той може да бъде обособен в едно от помещенията.

„Проектът трябва да бъде предварително предоставен на собственика от Министерството на културата“, се посочва в сайта на министерството.

Венецианското биенале ще се проведе от 11 май до 24 ноември 2019 г.