Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Биг бендът на БНР празнува 55 г. с „Ориент експрес“

Пее Йълдъз Ибрахимова, дирижира Антони Дончев

Диригентът на Биг бенда на БНР Антони Дончев. Снимки: Румен Добрев - Биг бендът на БНР празнува 55 г. с „Ориент експрес“

Диригентът на Биг бенда на БНР Антони Дончев. Снимки: Румен Добрев

„Ориент експрес“ ще прозвучи за 55-годишнината на една от най-елитните родни музикални формации – Биг бендът на БНР. Пиесата, създадена от Йълдъз Ибрахимова, е дала име и на концерта, в който джаз оркестърът на Радиото излиза пред публиката в зала „България“ заедно с гостите от Турция трио „Танини“, както и един от най-прославените български гласове по света – самата Йълдъз. Начело на Биг бенда е диригентът Антони Дончев.

С държавен джаз бенд могат да се похвалят малко държави по света. Нашият е възникнал по необичайна прищявка на социалистическата власт преди повече от половин век. Свободата в джаза е нежелано състояние на духа и изкуството от тоталитарната власт. Но през 1960 г. се взема решение да се основе този бенд с мотивацията да покажем на света, че дори в това не сме по-назад от „упадъчния Запад“. Първите му диригенти са Жул Леви, Димитър Ганев, Георги Ганев, Емил Георгиев и Милчо Левиев. Преди 50 години на пулта излиза Вили Казасян и остава лидер на бенда в продължение на 33 години. През годините съставът се превръща в институция, емблема на събития като „Златният Орфей“ и „Мелодия на годината“. Следа в историята на бенда оставят музикантите Недко Трошанов, Димитър Симеонов, Тончо Русев, Емануил Манолов-Бадема, Людмил Георгиев, Шибил Бенев, Петър Цанков, Данчо Капитанов. В по-ново време в състава влизат Христо Йоцов, Симеон Щерев, Стоян Янкулов-Стунджи, Венко Поромански, Михаил Йосифов, Ивайло Звездомиров. Сред прочутите солисти на Биг Бенда са Йълдъз Ибрахимова, Камелия Тодорова, Симеон Щерев, Васил Петров, Теодосий Спасов.

През годините почитателите на джаза не пропускат концертите им в Студио 1, на джаз фестивалите в Русе и Банско, с „Аполония“, с участията им на „Софийски музикални седмици“. А „Тромбата на Вили“ е първообраз на днешните музикални риалити шоута. По ирония на съдбата определението „Биг“ е свързвано десетилетия единствено с този елитен оркестър, а днес деформираната от комерсиалната телевизия публика свързва „БИГ“ основно с „Брадър“.

Довечера Антони Дончев ще дирижира оркестър, който преди да стане Биг бенд на Радиото е бил под ръководството на баща му композитора Кирил Дончев. Наричал се е „Естрада на Народната армия“.

Публиката ще чуе композиции на Гершуин (I got rythm), Антони Дончев („Миш-маш“), Ранди Брекър (Some Skunk Funk), Мария Шнайдер (Choro Dancado), Васил Пармаков (Лале ли си, зюмбюл ли си) и др.

Джазменът-диригент Антони Дончев

Джазменът-диригент Антони Дончев

 

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg