Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Бих питал студентите си защо са мълчаливи по обществените проблеми

От сцената ще ме свали единствено невъзможността да дишам, казва Стефан Данаилов

Не съм първият актьор, който ще каже, че за мен театърът винаги ще е моят живот, казва Стефан Данаилов. Снимка: БГНЕС, Архив - Бих питал студентите си защо са мълчаливи по обществените проблеми

Не съм първият актьор, който ще каже, че за мен театърът винаги ще е моят живот, казва Стефан Данаилов. Снимка: БГНЕС, Архив

Защо сте спокойни и мълчаливи, въпреки че повечето от проблемите в обществения живот засягат именно вашето лично днес и утре? Този въпрос би задал проф. Стефан Данаилов на своите възпитаници в НАТФИЗ, признава той в интервю пред Елица Гилтяй за „24 часа“. Но по думите му, не е там, за да ги пита, а за да им преподава професионалните си тайни и да отговаря на въпросите им.

„Знам, че са интелигентни и сами ще намерят отговорите на политическите си въпроси“, добавя Мастера.

Въпросът към него е провокиран от предходния – кое е най-необичайното нещо, което е чувал от младите момчета и момичета от академията. Оказва се: пита ли са го кое може да накара депутатите да работят активно и всеки ден в Народното събрание.

„Как мислите, дали е лесно да им отговоря?“, отвръща Ламбо.

Актьорът обсъжда и спекулациите, че „едва ли не“ слиза от сцената – като заявява, че в това няма нищо вярно и допълва със смях: „най-малкото защото ми е трудно да слизам по стъпала“.

„Не съм първият актьор, който ще каже, че за мен театърът винаги ще е моя живот – обяснява Стефан Данаилов. – Животът обаче е така устроен, че полека-лека човек се разделя с много неща, с които е бил свързан. Но с театъра може да ме раздели само невъзможността да дишам… Не, не слизам от сцената и за това не чакайте скоро съобщение!“

В по-голямата си част интервюто е политическо и посветено на въпроси за предстоящите в началото на ноември президентски избори. Стефан Данаилов е председател на инициативния комитет, издигнал кандидатурата на ген. Румен Радев за държавен глава, а сам актьорът се яви на предходния вот като вице на Ивайло Калфин.

Сега Мастера посочва, че когато са му предложили да бъде издигнат като кандидат, е отказал, защото е преценил, е не е готов да жертва ангажиментите си към театъра, киното и студентите си.

„Честно казано, аз си знам летвата, която мога да скоча“, добавя той.

Още в самото начало на интервюто Данаилов коментира и началото на учебната година в НАТФИЗ, където се среща с нов клас:

„Всеки ден откривам нови и нови черти у тези млади лица, с които ни предстои дълъг път на опознаване и реализация на куп замислени идеи. Надявам се и от сегашния клас да се родят нови знакови имена и лица като тези от предишните ми класове“.


Цялото интервю може да се види в „24 часа“.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах