Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Бийтълс“ искали разрешение от Толкин да направят филм от „Властелина“

Режисьорът Питър Джаксън разказва за неосъществения проект, за който научил покрай новия си документален сериал за попгрупата

Възможността ролите на Ам-гъл, Сам и Фродо да бъдат изиграни от Джон Ленън, Ринго Стар и Пол Маккартни била обсъждана през 1968 г.  - „Бийтълс“ искали разрешение от Толкин да направят филм от „Властелина“

Възможността ролите на Ам-гъл, Сам и Фродо да бъдат изиграни от Джон Ленън, Ринго Стар и Пол Маккартни била обсъждана през 1968 г.

Неслучилите се екранизациии на популярни литературни творби понякога представляват не по-малък интерес от адаптациите, които стигат до екрана. Прочут е неуспехът на Алехандро Ходоровски да пресъздаде за киното „Дюн“, но през 1968 г. има и друг необичаен опит за екранизация на знаменито литературно произведение. „Бийтълс“ се обръщат към Джон Р. Р. Толкин, за да поискат правата да заснемат филм по „Властелинът на пръстените“.

Идеята била на Денис О’Дел, филмов продуцент от „Епъл“, разказва Питър Джаксън пред Би Би Си. По това време режисьорът, чиято кариера ще се обвърже и с „Властелина“, както и с „Бийтълс“ десетилетия по-късно, е само на 6. Повод да разкаже тази история е документалният му минисериал за ливърпулската четворка, който тръгва днес, 25 ноември, в платформата на „Дисни“.

„Събирам парчетата информация – казва режисьорът. – Разпитвам Пол за това, Ринго не си спомня много.“

За да вдъхнови музикантите, О’Дел им изпраща три книги „Властелинът на пръстените“, докато са в Индия (Ринго остава без бройка). Но въпреки ентусиазма на „Бийтълс“ и продуцентите от „Епъл“, Толкин не харесва идеята попгрупа да адаптира неговия магнум опус и не им дава правата. Писателят умира през 1973 г., три години след разпада на „Бийтълс“.

Идеята за актьорския състав, ако филмът наистина получи зелена светлина, била следната – Маккартни трябвало да влезе в образа на Фродо, Ринго Стар бил готвен за Сам. Ролята на Ам-гъл била за Джон Ленън, а тази на Гандалф – за Джордж Харисън. Изборът им за режисьор? В идеалния вариант Стенли Кубрик, който тъкмо бил направил „2001: Космическа одисея“.

36 години по-късно Питър Джаксън е режисьорът, който получава благословията на наследниците на Толкин да превърне обемната история в три филма и неговият „Завръщането на краля“ жъне огромен успех на оскарите със своите 11 статуетки.

„Пол ми каза: „Много се радвам, че ти успя да направиш твоите филми, защото аз много ги харесвам“ – разказва Джаксън. – Но аз му отговорих, че за голямо съжаление „Бийтълс“ не са успели, защото в противен случай филмът щеше да е мюзикъл. Какво биха направили „Бийтълс“ със саундтрака на „Властелинът на пръстените“? Това щяха да са 14-15 невероятни песни. Така че изпитвам смесени чувства. Наистина бих се радвал да чуя този албум, но същевременно много се радвам, че аз бях този, който направи филмите.“

Джаксън получава и невероятния шанс да направи почти 7-часов документален проект за „Бийтълс“. „Get Back“ е създаден от над 50 часа записи, първоначално заснети за документалния филм от 1970 г. „Let It Be“, и показва една малко по-позитивна гледна точка на събитията, случили се в студиото на „Епъл“ през януари 1969 г.

През 2017 г. Джаксън се среща с представители на „Епъл“, за да предложи идеята си за експозиция с виртуална реалност. Но съдбата му готви още по-интересен проект. Като заклет фен на „Бийтълс“ Джаксън не може да не попита какво се е случило с 50-те часа записи, заснети за документалния филм от 1970 г.

„Пазим всичко, отговориха ми те – спомня си режисьорът. – И като фен за мен това бяха чудесни новини. Споделиха, че обмислят идеята за нов документален филм, но все още са в търсене на подходящ режисьор. Тогава аз просто вдигнах ръката си – единственият път, в който правя такова нещо – и казах: Е, ако търсите някого, моля, помислете за мен.“

Предложението от „Епъл“ идва само няколко часа по-късно и следват 4 години, в които Джаксън посвещава живота си на проекта. За документалния сериал той използва същата технология, с която разработва „They Shall Not Grow Old“ – документален филм за Първата световната война, в който черно-белите кадри са били оцветени и реставрирани.

Джаксън от години се счита за един от пионерите на технологиите в Холивуд, но въпреки богатото си въображение, не може да си представи един футуристичен проект:

„Няма никакъв начин „Бийтълс“ да направят като АББА и да отидат на турне като дигитални аватари. „Бийтълс“ имат трагичното усложнение, че двама от тях не са сред живите. Ще бъде много трудно Джордж и Джон да бъдат пресъздадени така, че да удовлетворят всички, много трудно“.

Но се надява да може да работи отново по проект, свързан с „Бийтълс“.

„Никога не съм харесвал друга група така, както „Бийтълс“. Работата ни заедно сега ме остави много удовлетворен. Но не мисля, че има други записи в сейфа, до които може да стигне. Това е златното яйце“, казва той за „Get Back“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90