СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бил Гейтс е най-големият частен собственик на земеделски площи в САЩ

Защо му е толкова много обработваема земя, пита „Гардиън“

Бил Гейтс през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Бил Гейтс е най-големият частен собственик на земеделски площи в САЩ

Бил Гейтс през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Освен че е третият по богатство човек в света, Бил Гейтс вече е и най-големият частен собственик на земеделски площи на територията на САЩ. Съоснователят на „Майкрософт“ има 242 хил. акра обработваема земя, чиято стойност е около 690 млн. долара, сочи статистика на списанието „Land Report“. Британският „Гардиън“ пита защо му е на Гейтс толкова много земеделска земя.

За да видим собствеността му в перспектива, пише Ник Естес в „Гардиън“, трябва да си дадем сметка, че това е почти територията на Хонконг и два пъти повече от площта на индианския резерват Лоуър Брюле, родното място на Естес .

„Един бял мъж притежава повече фермерска земя от площта, на която живее цялото ми индианско племе!“, отбелязва той.

Защо една шепа хора притежават толкова много земя, пита той. Земята означава власт, богатство, но още по-важно – свързва се с расовите и класови въпроси. Кой се грижи за земята, кой я обработва и кой я притежава, отразява нивата на неравенство и напомня за наследството на колониализма и бялото превъзходство не само в САЩ, но и по света, посочва авторът на статията.

„Трупането на собственост винаги върви ръка за ръка с експлоатацията и изселването – продължава Естес. – В тази страна поробените черни работници са построили американското богатство върху открадната от индианците земя.

Насилието и камшикът може и вече да не придружават управлението на земите, но нашето съвремие е доминирано от ултрабогатите, от зеления капитализъм и от климатичната криза, отбелязва той. С новата си книга „Как да избегнем климатична катастрофа“ Бил Гейтс дава заявка за лидер в зелените идеи и съветва за началото на „световна зелена революция“, при която по-малките собственици на земя да бъдат подпомогнати така, че да намалят изпускането на вредни газове. По време на онлайн обсъждане на книгата му, читател настоятелно задава въпроса защо Гейтс продължава да разширява площта, която обработва, и тогава той заявява, че това не е „свързано с климатичните промени“. Решението за това дошло от неговата „инвестиционна група“ Cascade Investment, разказа той. Компанията, собственост на Гейтс, твърди, че „подкрепя устойчивото фермерство“ и държи акции във веригите за вегетариански продукти „Beyond Meat“ и „Impossible Foods“, както и във фирмата за агрикултурно оборудване „Джон Диър“. Най-голямата инвестиция на Гейтс в земя се случва през 2017 г., когато той придобива 61 парцела от канадска фирма на стойност 500 млн. долара.

Цинизмът, според Естес, идва от обещанията на инвестиционните фирми, че обработваемите им площи са „въглеродно неутрални“, а междувременно отчитат високо нарастване в приходите и в продукцията. Докато Бил Гейтс иска да предизвика угризения у читателите си, че ядат чийзбургер – заради количеството вредни газове, които се отделят при производството на телешко месо – огромният му въглероден отпечатък едва ли има общо с личната му диета. Най-богатият 1% от хората на света произвежда два пъти повече въглероден диоксид от най-бедните 50%, показва проучване на организацията с нестопанска цел „Оксфам“ от 2020 г. Според „Форбс“ милиардерите са отчели нарастване с 1,9 трилиона на богатството си през изминалата година, докато над 22 млн. американци са загубили работата си, отбелязва Естес.

Опасността частници като Гейтс да притежават толкова много земя не се крие в привидната им подкрепа за устойчивата агрикултура, а в монополизма, който се налага в производителите на храна, обобщава авторът. Малките ферми винаги подхождат към земята си с повече внимание – обработваемите площи за тях не означават връщане на инвестиция, а основната цел е запазването на земята за следващите поколения. Може би затова земята, отглеждана от коренното население по света, отговаря за 80% от биоразнообразието на планетата – практика, избягвана от индустриалната агрикултура, която засажда все по-малко видове култури на все по-големи площи.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90