Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бил Гейтс не иска да умре

Най-мразеният човек на планетата, създателят на „Майкрософт“ и радетел за световно здраве днес навършва 65 години

Бил Гейтс е една от най-успелите личности в историята на човечеството. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Бил Гейтс не иска да умре

Бил Гейтс е една от най-успелите личности в историята на човечеството. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В годината, когато навършва 65, той е най-коментираният, най-подозираният и може би един от най-мразените хора в света. Страхът от Бил Гейтс вече е масова параноя, на която се поддадоха много хора в опита си да намерят логика в хаоса на пандемията. За него говорят, че е пуснал вируса, че се опитва да чипира населението, че е страховит злодей като от митовете и легендите.

Бил Гейтс е един от най-успелите хора в историята на човечеството. Съвсем млад той изгражда визия за бъдещето, която наистина променя света.

Семейството му е илюстрация на това как успехът се предава по наследство – прадядо му е бил кмет, дядо му – вицепрезидент на щатска банка, а баща му – виден адвокат. Малкият Бил започва да учи в обикновено общинско училище. Едва няколко години по-късно родителите му го записват в частно учебно заведение – Лейксайд скул. Именно там Гейтс открива страстта си към програмирането и се запознава с Пол Алън, с когото заедно по-късно ще основат „Майкрософт“. Едва 13-годишен, Гейтс пише първата си програма на езика BASIC – игра на крави и бикове. Ръководството на училището забелязва дарбата му и му предлага да разработи софтуер за разпределяне на децата по класове. Бил и Пол правят програмата, като я нагласят така, че да попаднат в класове само от момичета, при това подбрани по красота. За тази история разказва с усмивка самият Гейтс в интервю за Би Би Си преди години.

Двамата приятели, които се увличат още повече по програмирането, създават съвместно ученическо бизнес начинание. Наричат компанията си „Traf—O-Data“. Сглобяват компютър на базата на процесор Intel 8008 и започват да анализират трафика на транспорта във Вашингтон. За програмата от общината им плащат над 20 хиляди долара – солидна за онези времена сума. Но те завършват училище и фирмата се разпада – Алън заминава за Бостън, а Бил се готви за Харвард, така че няма кой да поддържа работата на „Traf—O-Data“.

Когато държи изпитите за висше образование – стандартизирания тест SAT, Бил Гейтс почти достига рекорд. Той получава 1590 точки от 1600 възможни. Така го приемат в Юридическия факултет на Харвард. Само година по-късно младият бъдещ юрист се преориентира и започва да изучава математика и компютърни науки. В почивките играе покер. Скоро и тези лекции му омръзват. Две години след началото на следването си, Гейтс решава, че може да живее и без диплома, напуска Харвард и се захваща с бизнес. Един от преподавателите му в Харвард по онова време казва:

„Беше забележителен програмист, но отвратителна личност”.

Когато напуска Харвард, Бил хвърля в лицето на недоволните си преподаватели обещание, че ще стане милионер преди да навърши 30. Успява, но още по-интересно е, че още когато е на 31, става милиардер. Това е рекорд – Бил Гейтс става милиардер за най-кратък срок в цялата история на човечеството.

На 19 години Бил Гейтс вече притежава Porsche 911 и твърде много самоувереност. През 1975-а е арестуван за превишена скоростта и липса на шофьорска книжка. Два дни по-късно, след като е пуснат от ареста, отново е арестуван в друг щат за същите нарушения. Казват, че иконата, отбелязваща потребителя в Microsoft Outlook 10, е направена по снимката на Гейтс от полицейския архив.

На Бил Гейтс му е доста весело, позирайки за полицейския архив.

Така или иначе, Гейтс вече има собствена компания, наема служители и започва да разраства стартъпа си, наречен „Майкрософт“. Желанието му да контролира всичко е толкова силно, че той запомня номерата на всички автомобили на служителите си, за да наблюдава кога идват на работа.

През 1986 г. абсолвентката Мелинда Френч кандидатства за работа в „Майкрософт“. Получава я, а скоро привлича и вниманието на големия шеф. Гейтс се запознава с бъдещата си жена на паркинга и веднага я кани на среща. Когато стигат до сватба, двамата решават, че трябва на всяка цена да избегнат медийното внимание. Бил наема всички 250 стаи в хавайски хотел. А срещу скрити в храстите папараци наема за наблюдение всички хеликоптери, които извършват полети до острова. По това време – 1994 г. – Бил Гейтс е на второ място в списъка на най-богатите хора в САЩ.

През същата 1994 г. Гейтс прави една от най-скъпите си покупки. Плаща 31 милиона долара за Лестърския кодекс, написан от Леонардо да Винчи през XVI век. И до днес ценният ръкопис се съхранява в имението на Гейтс, наречено Xanadu 2.0.

Само година по-късно, през 1995 г., Бил Гейтс става най-богатият човек в света. Състоянието му по онова време е 12,9 милиарда долара. „Майкрософт“, от който днес Гейтс притежава само 3%, съставя едва 13% от цялото му състояние. Гейтс е акционер в Канадските национални железници, в голяма машиностроителна компания в САЩ, в завод за преработка на отпадъци и във верига за продажба на автомобили.

През 2016 г. заедно с Джеф Безос Гейтс създава и инвестиционен фонд с капитал от 1 милиард долара. Най-голяма част от богатството на Гейтс отива в благотворителния фонд „Бил и Мелинда Гейтс”, който разполага с повече от 40 млрд. долара капитал. Основната му цел е борба срещу бедността и подобряване на здравеопазването в страни от Третия свят. Тази кауза е толкова важна за Бил и Мелинда, че те са решили да оставят на децата си само по 10 милиона долара наследство, а всичко останало от огромното си състояние да завещаят на благотворителната фондация.

В края на миналия век Бил Гейтс произнася една фраза, която остава историческа с недалновидността си.

„Интернет няма перспектива”, казва той в ранните 90 години.

Само половин десетилетие по-късно „Майкрософт“ се ориентира към продукти, свързани с интернет. В наши дни Гейтс изразява сериозни опасения по отношение на изкуствения интелект. Заедно с Илон Мъск Гейтс вярва, че ИИ застрашава човечеството с унищожение. Той предлага да се въведе данък за роботи, за да се запазят работни места за хората.

Омразата към Гейтс не е от вчера. През 1998 г. американският предприемач пристига в Европа. В Брюксел, докато влиза на среща с 400 местни бизнесмени, човек от тълпата го атакува с торта, която мята в лицето му. Бил Гейтс се отказва да повдигне обвинения.

„Тортата не си струваше”, казва той.

През 2005 г. Бил Гейтс става рицар с уговорка. Той получава от кралица Елизабет ІІ титлата Рицар Командор на Британската империя за достижения в развитието на технологиите и благотворителната дейност. Тъй като не е британски гражданин, рицарството му е само почетно и той няма право да се нарича „сър”.

Семейство Гейтс всяка година пише по едно публично писмо, в което разказва различни неща. В едно от тези писма Бил и Мелинда разказват каква суперсила биха искали да имат. Отговорът на този въпрос е патетичен – те биха искали да могат да захранят с електричество целия свят.

В последното си интервю от миналата седмица Бил Гейтс обеща в разговор с Джеймс Кордън, че до пролетта на 2021 г. от 2 до 4 от шестте разработвани ваксини срещу Ковид-19, които са под негов надзор, ще са преминали изпитанията на Американската лекарствена агенция и ще могат да бъдат използвани масово. Очаква се да бъдат произведени 10 милиарда дози от ваксината за целия свят. Според компютърния магнат, основната промяна на света след пандемията ще бъде новото разбиране за бизнес, който няма нужда от пътувания и офиси, а може да се случва онлайн.

През 2013 година Бил Гейтс отговаря на въпрос каква е следващата му цел. Отговорът му е кратък:

„Да не умра”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90