Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бил Гейтс препоръчва 5 добри книги за лошата 2020 г.

Общото между най-успешните хора в света, сага за Чърчил и Светкавичната война и шпионски романи за двоен агент на КГБ

Бил Гейтс е една от най-успелите личности в историята на човечеството. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Бил Гейтс препоръчва 5 добри книги за лошата 2020 г.

Бил Гейтс е една от най-успелите личности в историята на човечеството. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бил Гейтс сподели традиционния си списък с препоръки за четива по празниците. Сред тях влизат заглавия, които е чел през годината и смята, че отразяват пандемичната действителност.

2020 г. е била лоша за литературния бранш, пише той в блога си.

„В тежки времена – а няма спор, че 2020 г. е точно такава – много от нас, които обичат да четат, се обърнаха към всякакви жанрове – отбелязва той. – В резултат на това и аз четох широка гама книги, много от тях отлични.“

Представяме ви петте книги, които Гейтс препоръчва за празниците. Все още нито едно от споменатите заглавия не е излизало на българския пазар.

1. „The New Jim Crow“ (Новият Джим Кроу*) от Мишел Александър

През 2020 г. Гейтс „избира да се задълбочи в трудни теми“, казва съоснователят на „Майкрософт“. Една от тях е „несправедливостите, които се случиха тази година“, а именно убийството на Джордж Флойд от полицай в Минеаполис, което предизвика вълна от масови протести по света.

„Като много бели хора и аз опитах да задълбоча в последните месеци разбирането си за системния расизъм – пише Гейтс. – Книгата на Александър предлага поглед над съдебната система, която неправилно таргетира малцинствените общности, и особено чернокожото общество.

Книгата „Новият Джим Кроу“ е от 2020 г. и през юни влезе в Топ 10 на най-търсените книги, според „Ню Йорк Таймс“. Теми в нея са расизмът, несправедливостите в съдебната система и „е особено добра в обясняването на историята и случаите, в които е имало масови арести“, обосновава се Гейтс.

2. „Range: Why Generalists Triumph in a Specialized World“ (Обхват: Защо генералистите триумфират в света на специалистите) от Дейвид Епстийн

„Удивителна книга, която ни казва, че дори светът да изисква все повече и повече специалисти – в кариерата на един човек например – това, от което наистина се нуждае, са хора, които действат с размах и приемат различните преживявания и възможности като част от своето развитие“, пише Гейтс.

Изданието се фокусира върху „най-успешните хора в света“ и търси общите черти между тях. Сред посочените примери са тенисистът Роджър Федерер, Чарлс Дарвин и няколко експерти в съветската политика от Студената война.

„Мисля, че тези идеи всъщност могат да обяснят част от успеха на „Майкрософт“, защото наехме хора, които имаха широк поглед в полето си на експертиза и други области –  отбелязва Гейтс. – Ако сте генералист, който се чувства засенчен от колегите си специалисти, тази книга е за вас.

Епстийн е бивш научен и разследващ репортер за изданието „ПроПублика“. Преди е писал и за „Спортс илюстрейтед“, бил е гост на сцената на платформата за споделяне на идеи ТЕД.

3. „The Splendid and the Vile: A Saga of Churchill, Family, and Defiance During the Blitz“ (Великолепният и Злият: Сага за Чърчил, семейството и непокорство по време на Светкавичната война) от Ерик Ларсън

Понякога човек има чувството, че историческите книги са по-актуални, отколкото авторите им могат да си представят – казва Гейтс. – Такъв е случаят с този брилянтен разказ за 1940-а и 1941 г., когато английски граждани прекарват почти всяка вечер скрити в мазета и метростанции, докато Германия се опитва да ги бомбардира, ако не се предадат.“

Както става ясно от заглавието, книгата разказва за Светкавичната война и предлага профил на британските лидери от периода. Един от тях е Уинстън Чърчил.

„Ларсън оставя у теб много ярко усещане какъв е бил животът на обикновения гражданин в тези ужасни времена – казва бизнесменът. – Страхът и тревогата, които са изпитвали – много по-силни от това, което ние изпитваме с Ковид-19 – звучат много познато.“

Това четиво бе очаквано в списъка на Гейтс, тъй като той вече два пъти го препоръчва през годината – веднъж през юли и по-късно през ноември.

„Обхватът на книгата е твърде тесен, за да бъде единствената книга, която някога ще прочетете за Втората световна война, но е добро допълнение към литературата, поставяща фокус върху този трагичен период“, пише той.

4. „The Spy and the Traitor: The Greatest Espionage Story of the Cold War“ (Шпионинът и Предателят: Най-великата шпионска история за Студената война) от Бен Макинтайър

Това е единственото „леко четиво“ от списъка, отбелязва Бил Гейтс за романа от 2018 г., написан по истински случай.

„Разказът се фокусира върху Олег Гордиевски, офицер на КГБ, който става двоен агент за британската армия и за Олдрих Еймс, американски изменник, който най-вероятно го е предал – пише Гейтс. – Преразказът на Макинтайър не се опира само на източниците от Запада (включително Гордиевски), а представя и руската перспектива.“

Въпреки че има документален елемент, книгата е „интригуваща, колкото любимите ми шпионски романи“.

5. „Breath from Salt: A Deadly Genetic Disease, a New Era in Science, and the Patients and Families Who Changed Medicine Forever“ (Дъх на сол: Смъртоносна генетична болест, нова ера в науката и пациентите и семействата, които завинаги промениха медицината) от Биджал П. Триведи

„Истински ободряващо“, изданието запознава читателя с генетичното заболяване циститна фиброза.

„Книгата документира забележителни научни открития и как те подобряват живота на почти всички пациенти, страдащи от тази болест, и техните семейства“, пише Гейтс.

Самият той е успял да намери лична връзка с четивото, „защото познавам семейства, които са се възползвали от медицинския напредък, описан в тази книга“.

„Историята е много значима за мен. Допускам, че ще виждаме много повече книги като тази в близките години, докато биомедицинските чудеса излизат от лабораториите с все по-висока скорост“, обобщава създателят на „Майкрософт“.


*Преводът на заглавията на книгите в скоби е на „Площад Славейков“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90