Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бил Гейтс против Мъск и Возняк за ветото над изкуствения интелект

Милиардерът е инвестирал $10 млрд. в разработката на дигиталния ум

Понастоящем Бил Гейтс е петият най-богат човек на планетата, но е заявил намерението си да разпредели цялото си богатство за благотворителност. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Бил Гейтс против Мъск и Возняк за ветото над изкуствения интелект

Понастоящем Бил Гейтс е петият най-богат човек на планетата, но е заявил намерението си да разпредели цялото си богатство за благотворителност. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бил Гейтс се обяви против писмото на над хиляда експерти в областта на изкуствения интелект, които миналата седмица призоваха за налагане на вето над разработката на новата технология за поне половин година. Спирането на работата по дигиталния ум „няма да разреши предизвикателствата в сферата“, коментира милиардерът пред „Ройтерс“.

Писмото от миналата седмица, подписано от Илон Мъск и създателя на „Епъл“ Стийв Возняк, призова, че разработката на по-мощни системи с изкуствен интелект трябва да бъде преустановено, докато не се уточнят потенциалните рискове и ползи за обществото. Изкуственият интелект има потенциaла да промени човешката история, предупредиха те, и настояха властите да се намесят, ако експертите не приемат призива им.

Вижте още: МЪСК И ВОЗНЯК: КОНТРОЛИРАЙТЕ ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ, ЩЕ ПРОМЕНИ ИСТОРИЯТА НА ЗЕМЯТА

Няма начин целият свят да спре работата си по изкуствения интелект, нито има смисъл от налагането на вето, опонира Гейтс пред „Ройтерс“. Създателят на „Майкрософт“ е инвестирал 10 млрд. долара в разработката на изкуствен интелект и според изчисленията на „Форбс“ делът му в компанията се равнява на около 110 млрд. долара. Гейтс е петият най-богат човек на планетата, отбелязва изданието.

В разговора с „Ройтерс“ Бил Гейтс се съгласява, че разработвайки ИИ, учените „трябва да идентифицират по-сложните въпроси“, които може да представляват потенциална опасност за човечеството.

„Наистина не разбирам кой, според тях, трябва да спре с работата си, защо всяка държава би се съгласила, защо да го прави – има много различни мнения по въпроса. Очевидно е, че от изкуствения интелект има огромни ползи“, казва Гейтс.

В статия в блога си Гейтс нарича изкуствения интелект „революционен, колкото мобилните телефони и интернета“ и споделя вярването си, че изкуственият интелект може да изкорени част от неравенствата в света, като например достъпа до образование и здравеопазване.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне по-късно днес с експерти от областта нa ИИ за дискусия на тема „рисковете и възможностите“ на дигиталните умове.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС