POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бил Гейтс: Справянето с пандемията е лесно, за разлика от климатичните промени

Гейтс иска по-строги регулации от правителствата за бизнеса и обикновените хора

Напоследък името на Бил Гейтс се свързва с множество конспиративни теории за масово чипиране на населението чрез Ковид-ваксини. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Бил Гейтс: Справянето с пандемията е лесно, за разлика от климатичните промени

Напоследък името на Бил Гейтс се свързва с множество конспиративни теории за масово чипиране на населението чрез Ковид-ваксини. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разрешаването на проблема с климатичните промени ще бъде „най-удивителното нещо, което човечеството е правило“ и справянето с пандемията от Ковид-19 е „много, много лесно“ в сравнение с това, заявява Бил Гейтс в интервю пред Би Би Си. Повод за разговора е излизането на новата му книга „How to Avoid a Climate Disaster“ (Как да избегнем климатична катастрофа) – наръчник за разрешаването на глобалното затопляне.

Човек не бива да подценява мащабите на едно подобно предизвикателство, казва Гейтс. Двете цифри, които по думите му читателят трябва да запомни, са 52 млрд. и 0. Милиардите са колко тона парникови газове светът отделя в атмосферата всяка година, а нулата е целта, към която човечеството трябва да се стреми в това отношение. Ключът към този проблем, смята основателят на „Майкрософт“, са технологиите. Възобновяемите източници на енергия от вятъра и слънцето може да помогнат за „изчистването“ на енергията, която използваме, но това са само 30% от всички вредни газове. Останалите 70% от вредните газове са в резултат на световната икономика и се отделят при производството на стомана, цимент, торове… Много от тези сектори все още не са предложили начини за минимизиране на отпечатъка си върху околната среда.

Отговорът може да дойде от правителствата, смята Гейтс и обяснява, че към момента икономиката не плаща цялата сметка за използването на изкопаемите горива. Но виновни са и повечето потребители, които не плащат нищо за вредата, която нанасят на околната среда, замърсявайки я с горивата, които задвижват превозните им средства, нито пък са таксувани за въглищата или газовете, използвани за производството на електричество.

„Точно сега може и да не виждат проблема, който създават, докато изпускат въглероден диоксид“, казва Гейтс.

Затова е нужна намесата на правителството.

„Трябва да изпратим ценови сигнал и да заявим на частния сектор, че искаме зелени продукти“, казва той.

Това ще изисква огромни инвестиции от страна на правителствата – както за проучвания, така и за да се осигури подкрепа на пазара за въвеждането на новите продукти и технологии.

Гейтс е добре известен с критиките си, че регулацията на американското правителство задушава иновациите – позиция, изразена по време на създаването на „Майкрософт“. Днес компанията, която струва милиарди, е един от гигантите на пазара, отбелязва журналистът Джъстин Ролуат. Не е ли малко лицемерно чак сега да се иска намеса от правителството, пита той.

Гейтс отвръща, че винаги е подкрепял „основната роля на правителството, когато става дума за инфраструктура, съдебна система, образование и научни изследвания“. Но без държавна намеса ще бъде невъзможно да се избегне климатичната катастрофа, особено в страните, които са в близост до екватора, казва Гейтс.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90