Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Билалов: Закриват ни филхармониите, защото искат да сме прасета

Националността и културата са свързани и ако го няма едното, имаме катун

"Единствено Людмила Живкова навремето е осъзнала, че изкуството е другият шанс за износ на България освен доматите", твърди Михаил Билалов. - Билалов: Закриват ни филхармониите, защото искат да сме прасета

"Единствено Людмила Живкова навремето е осъзнала, че изкуството е другият шанс за износ на България освен доматите", твърди Михаил Билалов.

„Без култура държавата ни няма идентификация. Тя вече не е Еди-си-коя държава, тя е No Man’s land. Ничия земя. Ние сме бродещи електрони“, заявява Михаил Билалов пред Елена Кръстева в интервю за „Монитор“.

Според актьора, единствено Людмила Живкова навремето е осъзнала, че изкуството е „другият шанс за износ на България освен доматите“. „Днес да махнеш филхармонията на един голям град е все едно да махнеш белия му дроб и на неговото място да присадиш апендикс – пейки за ракии и кебапчета. Това означава да кажеш: „Вие не сте хора, а прасета”, казва Билалов.

Той напълно споделя мнението на режисьора Явор Гърдев, че министърът на културата е „просякът” в правителството. Защото бюджетът за култура започва с нула: „В нормалните европейски страни той е 2-2,5% от БВП. Минимумът, с който трябва да управлява министърът, е подсъден за самата страна. Националността и културата са две много свързани неща и ако го няма едното, имаме катун – народ, който номадства, защото нищо не го задържа наоколо. Оттам е и липсата на национална гордост. Тя се появява, само когато прочетем, че дядото на фейсбук откривателя Марк Зукърбърг се е казвал Марко и е от България или че Лудогорец остава в Шампионската лига“.

Михаил Билалов коментира и проблемите на десетки български актьори да си получат парите от участието си в сериалите на Димитър Митовски „Фамилията“ и „Революция Z“.

„Аз лично не съм имал подобен проблем, но разбирам реакцията на колегите, които са изключително търпеливи към продукциите, – казва Джаро от „Под прикритие“. – В крайна сметка ние, актьорите, спазваме графиците си за снимки, защото в противен случай сме заплашени с огромни неустойки. Тогава дългата ръка на продуцента със сигурност ще бръкне в джоба ни. Но когато дойде време за плащане, се очаква същата коректност и от него. Ако разкажете такава история на Шон Пен, той никога няма да я разбере“.

Според Билалов актьорите все още не са достатъчно смели да си търсят правата: „Много от тези, които сега пробиват, изобщо не четат договорите, които подписват. Тяхната цел е да се качат на екран, а после плачат, че някой не им е защитил правата. Но има и такива, които вече се научиха. Пазарът се променя и няма как още дълго време на актьора да му е неудобно да си потърси парите за това, което е свършил“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg