Билети за крайно нуждаещи се фенове на културата искат в Пловдив

Общината да отпусне поне 30 хил. лв за ценители на културата, както прави за футбола

Така изглежда Античният театър в Пловдив, когато няма пандемия. Кадърът е от концерта на Стинг през юни 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Билети за крайно нуждаещи се фенове на културата искат в Пловдив

Така изглежда Античният театър в Пловдив, когато няма пандемия. Кадърът е от концерта на Стинг през юни 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петиция да се отпуснат билети за „крайно нуждаещи се културни фенове” стартира пловдивският сайт „Под тепето”.

Поводът е решението, взето на сесия на Общинския съвет в Пловдив миналата седмица, съгласно което ще бъдат отпуснати 30 хил. лв. от общинския бюджет, с които ще бъдат платени 2000 билета за „крайно нуждаещи се” за мача с ЦСКА в сряда, 30 юни, въпреки че той ще бъде излъчван и по телевизията.

Авторите на петицията напомнят, че присъствието на фенове на стадиона по време на епидемия крие огромен риск, тъй като в секторите дистанция не се спазва. Освен това билети ще бъдат предоставяни на ветерани, които не би следвало да бъдат на стадиона в опасна епидемична обстановка. Решението на Общинския съвет е наречено безотговорно.

Инициаторите от сайта, позовавайки се на фенове на операта, театъра, киното и книгите, твърдят, че решението е дискриминационно спрямо хората, които ценят културата. В петицията се настоява общината да отпусне още поне 30 хил. лв., за да може ценителите да подкрепят на живо любимите си екипи на Драмата и Операта.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Социално слабите почитатели на изкуството предлагат и друга опция  – местната администрация да заплати по един ред от седалките на Античния театър, Дом на културата „Борис Христов“, най-евтиното кино в града – LUCKY и Театъра, за поне едно представление за тях. А феновете на книгите настояват от техните данъци да бъдат плащани и абонаменти на социалнослаби в Народна библиотека „Иван Вазов.“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах