Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Билетите за Вермеер в Амстердам свършиха за три дни

Интересът към нидерландския майстор, живял преди повече от 350 г., е като към съвременна попзвезда

„Райксмузеум“ представя 28 картини на Вермеер, експонирани на ограничено пространство, затова и бройката на билетите има лимит. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Билетите за Вермеер в Амстердам свършиха за три дни

„Райксмузеум“ представя 28 картини на Вермеер, експонирани на ограничено пространство, затова и бройката на билетите има лимит. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голямата ретроспективна изложба с близо 30 картини на Йоханес Вермеер в амстердамския „Райксмузеум“ е напълно разпродадена, става ясно от сайта на събитието. Експозицията, определена от самия музей като „най-голямата колекция на Вермеер, събирана някога“ и наречена „пир, който не е за изпускане“ от „Гардиън“, се откри на 10 февруари и ще остане в нидерландския музей до 4 юни.

Вече е невъзможно да се намерят билети онлайн, потвърждава справка на „Площад Славейков“. Били са разпродадени около 450 хил. билета, като в момента от институцията работят по варианти за пускането на още посетители, казва Тако Дибитс, директор на „Райксмузеум“, цитиран от местните медии. Наличните бройки са били разпродадени за три дни, като на моменти интересът е бил толкова висок, че сайтът се е сринал.

„Любовта към Вермеер е силна по целия свят – разказва Дибитс в тв предаването „Buitenhof“. – Билетите се изчерпаха изключително бързо и свършиха само за три дни. Ще направим всичко възможно, за да се опитаме да посрещнем още посетители. Вероятно ще пуснем билети за още дни, но разбира се, всичко трябва да е балансирано, искаме всеки да се наслади на картините спокойно.“

Интересът към експозицията може да се сравни с интереса, който обикновено пораждат концерти на попзвезди, казва директорът и споделя, че музеят се кани да посрещне хора дори от Австралия.

Изложбата блокбъстър, озаглавена просто „Вермеер“, представя 28 от общо 37 известни картини на холандския майстор, част от тях дори не са били представяни пред публиката в родината на художника. Посетителите, имали късмет да се сдобият с билет, ще могат да разгледат шедьоврите „Момичето с перлената обеца“, „Млекарката“ и „Жена, четяща писмо“, както и „Света Пракседа“, „Прекъснатият концерт“, „Господарка и слугиня“ и други.

Вижте още: МОМИЧЕТО С „ПЕРЛЕНАТА ОБЕЦА“ НЕ НОСИ ПЕРЛА

Билетите са на цена от 32 евро и дават достъп до „Вермеер“ и до постоянната експозиция на „Райксмузеум“. Обикновеният билет за музея не осигурява достъп до временната експозиция. Допълнителните билети за Вермеер ще бъдат достъпни първо на сайта на музея, уверява директорът.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg