Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

„Билла“ може, цигара – не

ВМРО предлагат непушачите да имат 2 дни повече платен отпуск от пушачите

Ако бъде прието предложението на ВМРО, на военния министър Красимир Каракачанов ще се полага по-кратка отпуска. Снимка: Веселин Боришев/Клуб Z - „Билла“ може, цигара – не

Ако бъде прието предложението на ВМРО, на военния министър Красимир Каракачанов ще се полага по-кратка отпуска. Снимка: Веселин Боришев/Клуб Z

ВМРО предлагат непушачите да имат право на два допълнителни дни платен отпуск. Пушачите били нехранимайковци – на всеки два часа излизали за по 10 минути да пушат.

Как ли си представят войводите нормалния ден в един офис? Седят значи непушачите 8 часа без мърдане на работния си стол, усърдни като отличници пред матура, а злите пушачи току се измъкват крадливо на мръсен въздух да си пречистят дробовете с по една цигара. Сцена от утопичен филм.

Както сме тръгнали, да наложим рестрикции на всички, които си позволяват да вдигнат глава от работния процес. Ходиш до тоалетната за повече от 3 минути? Три дни по-малко отпуска. Говориш по телефона с детето? Седмица по-малко – и без това си си взела почивката с редовните болнични. Ставаш да се разтъпчеш, защото си се схванал пред компютъра? Режем ти две седмици. Храниш се? О, ще идваш на работа дори в събота и в неделя – имаш достатъчно сили да не почиваш изобщо…

Примерите са абсурдни, но са съвсем в духа на антиникотиновата инициатива на каракачановите воини.

Америка за България

Твърдението, че пушачите работят по-малко от непушачите, е абсолютна измислица. Разликата е само в това, че пушачите държат цигара в редовните почивки, които всички си позволяват в рамките на работния ден. И не просто си ги позволяват своеволно – съгласно Наредбата за физиологичните режими на труд и почивка, право на няколко почивки през деня имат всички работници.

В мотивите към проекта на активистите от ВМРО е казано, че пушачите излизат навън по-често от непушачите. Нека си представим такава ситуация. Две чиновнички – едната пушач, а другата не, решават да си побъбрят за малко на чист софийски въздух. Излизат заедно. Пушачката пали, другата гризе солети. Според „напредничавата“ идея на патриотите, едната има право на повече отпуск от другата.

Ако ще се дискриминира една група от хора, нека си казваме нещата директно. Понеже не може да има дискриминация по пол, възраст, раса и сексуалност според ясно приетите закони, а ние, хората, обичаме да дискриминираме, вече сме си намерили нова жертва. Законите не защитават пушача, той е обявен за зло от общественото мнение. Време е пушачът да стане „негърът на света“. Това не започва от България, ние само следваме световните тенденции.

Затова предлагам да внесем малко родолюбив елемент в тази инициатива. Ако пушачите, докато пушат навън, тропат хорце, да не им пипат отпуската. О, да не забравяме и жълтата торбичка – който се появи с „Билла“ в офиса, ще получава бонус към заплатата за пазаруване в работно време.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах