Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Билла“ може, цигара – не

ВМРО предлагат непушачите да имат 2 дни повече платен отпуск от пушачите

Ако бъде прието предложението на ВМРО, на военния министър Красимир Каракачанов ще се полага по-кратка отпуска. Снимка: Веселин Боришев/Клуб Z - „Билла“ може, цигара – не

Ако бъде прието предложението на ВМРО, на военния министър Красимир Каракачанов ще се полага по-кратка отпуска. Снимка: Веселин Боришев/Клуб Z

ВМРО предлагат непушачите да имат право на два допълнителни дни платен отпуск. Пушачите били нехранимайковци – на всеки два часа излизали за по 10 минути да пушат.

Как ли си представят войводите нормалния ден в един офис? Седят значи непушачите 8 часа без мърдане на работния си стол, усърдни като отличници пред матура, а злите пушачи току се измъкват крадливо на мръсен въздух да си пречистят дробовете с по една цигара. Сцена от утопичен филм.

Както сме тръгнали, да наложим рестрикции на всички, които си позволяват да вдигнат глава от работния процес. Ходиш до тоалетната за повече от 3 минути? Три дни по-малко отпуска. Говориш по телефона с детето? Седмица по-малко – и без това си си взела почивката с редовните болнични. Ставаш да се разтъпчеш, защото си се схванал пред компютъра? Режем ти две седмици. Храниш се? О, ще идваш на работа дори в събота и в неделя – имаш достатъчно сили да не почиваш изобщо…

Примерите са абсурдни, но са съвсем в духа на антиникотиновата инициатива на каракачановите воини.

Твърдението, че пушачите работят по-малко от непушачите, е абсолютна измислица. Разликата е само в това, че пушачите държат цигара в редовните почивки, които всички си позволяват в рамките на работния ден. И не просто си ги позволяват своеволно – съгласно Наредбата за физиологичните режими на труд и почивка, право на няколко почивки през деня имат всички работници.

В мотивите към проекта на активистите от ВМРО е казано, че пушачите излизат навън по-често от непушачите. Нека си представим такава ситуация. Две чиновнички – едната пушач, а другата не, решават да си побъбрят за малко на чист софийски въздух. Излизат заедно. Пушачката пали, другата гризе солети. Според „напредничавата“ идея на патриотите, едната има право на повече отпуск от другата.

Ако ще се дискриминира една група от хора, нека си казваме нещата директно. Понеже не може да има дискриминация по пол, възраст, раса и сексуалност според ясно приетите закони, а ние, хората, обичаме да дискриминираме, вече сме си намерили нова жертва. Законите не защитават пушача, той е обявен за зло от общественото мнение. Време е пушачът да стане „негърът на света“. Това не започва от България, ние само следваме световните тенденции.

Затова предлагам да внесем малко родолюбив елемент в тази инициатива. Ако пушачите, докато пушат навън, тропат хорце, да не им пипат отпуската. О, да не забравяме и жълтата торбичка – който се появи с „Билла“ в офиса, ще получава бонус към заплатата за пазаруване в работно време.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg