Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Биография на Филип Рот изтеглена от пазара след обвинения в сексуален тормоз срещу автора ѝ

Издателството, публикувало мемоарите на Уди Алън, реши да издаде спряната книга

Американският писател Филип Рот почина през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Биография на Филип Рот изтеглена от пазара след обвинения в сексуален тормоз срещу автора ѝ

Американският писател Филип Рот почина през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американското издателство „WW Norton“ изтегли от пазара биографичен роман за Филип Рот заради обвинения в сексуален тормоз, отправени срещу автора на книгата Блейк Бейли. Изданието излезе на англоезичния пазар през април, но броени дни по-късно няколко жени разказаха, че са били обект на сексуален тормоз и насилие от Бейли, който ги „тренирал“ за различни сексуални дейности, когато били негови студентки в Ню Орлиънс през 90-те, съобщава „Гардиън“.

След седмица от издателството заявиха, че предвид обвиненията оттеглят книгата от пазара и прекратяват бизнес взаимоотношенията си с Бейли. Приходите от продадените бройки ще отидат в подкрепа на каузи срещу сексуалното насилие и тормоза, заявяват от „WW Norton“ и изтъкват, че „господин Бейли е свободен да потърси друга издателска къща, ако пожелае“. Биографът е избран за задачата от самия Рот, издавал е книги още за Джон Чийвър и Ричард Йейтс.

Блейк Бейли отрича всяка една от историите, в които го обвиняват, а неговият адвокат определи решението на издателството като „коленичене пред неверни и необосновани твърдения“.

Биографичният роман бе „спасен“ от „Скайхорс пъблишинг“, които ще издадат романа с твърди корици на 15 юни. Още тази седмица произведението ще бъде налично като електронна и аудиокнига. Независимото издателство доби световна популярност с решението си да публикува автобиографията на Уди Алън „Само да вметна“, след като от „Ашет“ се отказаха. В каталога им са още книги от Майкъл Коен, бивш адвокат на Доналд Тръмп, и Роджър Стоун, бивш съветник на Тръмп, осъден през 2020 г. за лъжесвидетелстване, възпрепятстване на правосъдието и други обвинения.

Решението на „WW Norton“ бе разкритикувано и от няколко организации за свободно слово. От Националната коалиция срещу цензурата коментират:

„Автобиография на даден писател определено може да повлияе на нашата интерпретация и анализ на творчеството им, но четящите хора трябва да имат избор сами да решат какво да четат“.

В изявление от ПЕН-Америка заявяват, че „изразяват тревогата си за прецедент, при който възмутителни злодеяния водят до изтеглянето на книга и евентуалното ограничаване на читателите“.

При обявяването на новото заглавие в каталога си, от „Скайхорс“ се позоваха на цитат от Гилдията на авторите в Америка:

„Отговорът на потисничеството при изразяването на идеи не се крие в още по-големите ограничения, а в по-широкия публичен дебат. Той е невъзможен, когато издателят пречи на читателя да достигне до дадена книга и да формира свое мнение. Книгата е по-голяма от своя автор, тя е допълнение към често оспорвано публично наследство за потомците ни“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg