Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Биография на картините на Иван Стратиев

Изложба във варненската галерия „Папийон“ с препратки към Средновековието и сюрреализма

Иван Стратиев, „Пейзаж с конче“. Снимка: Галерия „Папийон“ - Биография на картините на Иван Стратиев

Иван Стратиев, „Пейзаж с конче“. Снимка: Галерия „Папийон“

„Картини с биография“ представя за 60-годишнината си художникът Иван Стратиев в галерия „Папийон“ във Варна. Изложбата открехва прозорец към вътрешния свят на артиста, към неговата фантазия, провокирана от редица епохи и майстори в изобразителното изкуство.

Стратиев показва импресионистични пейзажи, хиперреалистични натюрморти, композиции с реалистичен художествен изказ или сюрреализъм, портрети на границата на абстрактното. Това е неговата реакция на всичко красиво и впечатляващо, което е съзрял в шейсетгодишния си житейски път, затова изложбата е наречена „Картини с биография“ – творбите бележат моментите на вдъхновение на автора, но придобиват собствена история, щом слязат от статива на автора и постъпят в галерия, дом, колекция или музей.

Всяка картина има своя биография, независима от автора, който е участвал само в зачеването ѝ. Тя може да бъде разказвана дълго и скучно, или кратко, в едно заглавие. Спасението е в съзерцанието. Това е терапия за зрителите. А терапията за художника е създаването на картини“, казва Иван Стратиев.

Иван Стратиев, „Друга реалност“. Снимка: Галерия „Папийон“

Живописецът следва своята любознателност, интереса си към изследване на природата и нейните елементи, но и разгръща темите, постиженията и търсенията на редица големи холандски, италиански и испански художници от ХVII и XVIII век. Творбите му следват жанрово и технически влеченията му към сюрреализма, реализма, хиперреализма, метафизика, еротика, мистика, софистика. Публиката вероятно ще открие в картините му препратки към Салвадор Дали, средновековното испанско изкуство, към майстори на нидерландската школа като Йеронимус Бош и Брьогел. В която и вселена да се намира, Стратиев е разпознаваем за ценителите и колекционерите.

Иван Стратиев, „Божури“. Снимка: Галерия „Папийон“

Иван Стратиев, „Играчки“. Снимка: Галерия „Папийон“

Изложбата „Картини с биография“ може да бъде разгледана до 30 септември 2020 г. в галерия „Папийон“ на ул. Драгоман № 12 във Варна.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах