Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Биографията на слугата на народа (откъс)

„Биография на Зеленски. От слуга до президент на народа“, написана от френски журналисти, излиза на български

Володимир Зеленски -  лицето, което след повратната дата 24 февруари 2022 г. виждаме навсякъде всеки ден. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Биографията на слугата на народа (откъс)

Володимир Зеленски - лицето, което след повратната дата 24 февруари 2022 г. виждаме навсякъде всеки ден. Снимка: ЕПА/БГНЕС

За много кратко време – още през първите няколко дни на войната на Русия срещу Украйна, президентът Володимир Зеленски стана една от най-известните световни политически фигури. Хората внезапно откриха личност, която дотогава не беше блестяла на световната политическа сцена, но пък наистина беше завладявала сцени – филмови и театрални. Това противоречие, което в мирни времена щеше да събуди мощна вълна от въпроси и отхвърляне, бързо изчезна, пометено от геройството на Зеленски, останал пръв на фронта – истински лидер.

Човекът, който разговаря понякога сърдито, друг път благодарно, но винаги прямо с всички световни политици, знаменитости, мислители, с враговете и приятелите си, без да загуби и за миг от героичния си ореол, е интересен за проучване. Това е и целта на биографията му, написана от френските журналисти Режи Жанте и Стефан Сиоан, която излиза на български на 30 юни под знака на издателство „Кръг”. Без пристрастие, без хвалебствия, но с много журналистическа дълбочина и познаване на постсъветското пространство двамата автори се опитват да отговорят на въпросите, които мнозина си задават – кой е Зеленски? Актьор, сценарист и лидер на веселите и находчиви „Квартал 95“? Слуга на народа? Президент на Украйна? Лъжец и провокатор? Лице на мира? Със сигурност е лице, което след повратната дата 24 февруари 2022 г. виждаме навсякъде всеки ден. Но какво знаем за него?

Зеленски до такава степен символизира народа на Украйна и последните години на национално изграждане, че мнозина забравят, че той е президент едва от 2019 г., когато печели 73,22% от вота на избирателите. Това се случва в условията на хибридна война, сепаратистки битки и активна намеса на Русия във вътрешната политика на Украйна. Изборът на актьора, пресъздал мечтания президент в сериала „Слуга на народа”, за мнозина (дори гласували за него) по онова време все още изглежда някаква шега. Но президентът на бившата съветска република успява да докаже, че е достоен за поста си.

Режи Жанте и Стефан Сиоан пишат биографията на украинския президент, опирайки се на богатия си опит в бившите соц държави, след множество лични срещи със Зеленски. Преводът на документалната книга е на Гергана Соколова.

Представяме ви откъс от книгата „Биография на Зеленски. От слуга до президент на народа“, предоставен от издателство „Кръг”. 

Преминаване през войната

Може ли Украйна да излезе победител от това голямо изпитание? За това е необходимо Западът да доставя на страната още повече оръжия, които биха й позволили да предприеме контраофанзива. В средата на април 2022 г., след 50 дни на война, Володимир Зеленски заявява пред журналистите Ан Епълбаум и Джефри Голдбърг, че ако руснаците не бъдат отблъснати от източните провинции, „те може да се върнат в Централна Украйна и дори в Кийв. Възможно е. Все още не е дошъл моментът на победата“. Страната му може да спечели само ако нейните съюзници във Вашингтон и в Европа я въоръжат бързо и масирано.

„Имаме съвсем малка възможност.“

През това време преговорите с руснаците застиват. И в това отношение Зеленски вади голямата артилерия – своята политическа легитимност и подкрепата, на която се радва в тези исторически дни, като изтъква на преден план нуждата от референдум. Няма да се  отстъпи и едно късче от територията, като Крим и Донбас, или да се промени Конституцията в името на гаранция за сигурност, каквато Москва твърди, че ще има, заради някаква евентуална неутралност, без да се допитат до народа.

„Нуждаем се от референдум, защото единствено народът може да вземе решението дали да приемем този статут и тези гаранции“ – обяснява на 27 март 2022 г. президентът Зеленски на петима руски журналисти, които го интервюират в Zoom.

Референдумът е едно от оръжията, от които Владимир Путин се страхува най-много, освен ако не се организира под натиска на танковете, както в Крим на 16 март 2014-а. Това казва той по заобиколен начин на френския президент Еманюел Макрон в петчасова среща очи в очи в Кремъл на 8 февруари 2022 г. По време на тяхната обща пресконференция, в която се коментира отказът на Володимир Зеленски да приложи споразуменията „Минск-II“, подписани седем години по-рано под заплаха, Владимир Путин казва по въпроса за Украйна: „Дали ти харесва, или не, скъпа моя, трябва да го понесеш“. Тук той цитира стих от песента на известна руска рок група, в която се говори за изнасилване.

Два месеца след началото на военния конфликт известността на президента Володимир Зеленски е завидна – той е привлякъл към себе си, макар и по време на война, по-голямата част от обществото. За много наблюдатели на украинския политически живот това е леко изненадващо, тъй като никой не е очаквал от него да бъде толкова борбен. Страхът, че може да се предаде в случай на война, наистина съществува до 24 февруари сутринта.

„Зеленски дойде на власт като президент на мира. От човешка гледна точка той е враждебно настроен дори само към идеята за война, той изобщо не иска война. Това, което той иска, е да построи пътища, да осъществи големи проекти, но не и война – казва Кристина Бердинскик, политически репортер на седмичника „Новое время“. – Това обяснява защо дълго време много хора приемат новия президент за слаб като военнокомандващ въпреки факта, че често ходи на фронтовата линия в Донбас.“

За журналистката Зеленски е влязъл в ново измерение:

„Когато войната избухна, се оказа, че той е смел и решителен. Не бе дестабилизиран и не напусна Кийв. Мисля, че нещата не вървят добре за Русия отчасти и защото Зеленски не напусна града, когато можеше да го направи. Военните имат чувството, че главнокомандващият не се страхува и народът го усеща също“.

Аурата на президента нараства и благодарение на видеовключванията му всеки ден от по около десетина минути, заснети в неговия военен кабинет, в офиса му или на улицата, най-често през нощта. Човещина в речите – той говори постоянно за различните съдби, за жените, за децата. Изразява много вярно това, което хората чувстват. Впрочем фактът, че говори, показва, че не се страхува от руснаците. Всяка вечер, откакто има война, в иконичната си тениска в цвят каки, той обобщава деня, обяснява какво става на военния или дипломатическия фронт и вдига морала на страната със своя басов глас. В неговите видеа последните думи по принцип са посветени на героите на деня, тоест на тези, за които е подписал постановление, с което им присъжда званието „Герой на Украйна“. На 15 април 2022 г. той обявява, че е отличил 237 военни, 34 от които посмъртно, и е присъдил званието „Герой на Украйна“ на „полковник Дмитро Валериович Кашченко за примера му на героизъм, който вдъхновява другарите му по служба, за точните му и ефективни бойни операции и за много важните резултати в удържането на нашите позиции и отблъскването на окупаторите“.

Нищо в тона, в открития поглед, интонацията на гласа не показва, че той се опитва да си присвои една част от тази слава. Очевидно за Володимир Зеленски героите са онези, които рискуват живота си в развалините на Мариупол, в предградията на Харкив, на Миколаев, в Ирпин или Буча. Както Витали Скакун, млад украински войник, който в първия ден на войната се взриви доброволно на мост в областта Херсон, за да забави руските танкове. Без преиграване, смазан от смелостта на толкова украинци, които воюват, държавният глава, като „слуга на народа“, сякаш прилага прочутия си лозунг:

„Всеки един от нас е президент“.

Във вечерните си клипове той също иска да каже:

„Всеки от нас е герой“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах