Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Биотитани отлитат от Бузлуджа, на борда е мостра от женския пол

Дебютният пълнометражен филм на Теодор Ушев тръгва по кината през ноември (снимки, видео)

Мартина Апостолова и Деян Донков като биотитаните Гаргара и Криптон - Биотитани отлитат от Бузлуджа, на борда е мостра от женския пол

Мартина Апостолова и Деян Донков като биотитаните Гаргара и Криптон

„φ1.618“, дебютният пълнометражен игрален филм на Теодор Ушев, ще има премиера по кината у нас на 25 ноември. Антиутопията заимства елементи от романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров и разказва за нация от вечни, биологически съвършени хора – биотитаните, които се готвят да напуснат Земята завинаги.

Действието в романа на Тодоров се развива в далечното бъдеще, след избухването на биоклетъчна революция, с която човечеството отключва безсмъртието. Група вечно млади биотитани се подготвя да изостави завинаги родната планета и междузвездната мисия може да бъде осъществена на борда на летящия кораб Пумпал. Тъй като от гледна точка на вечността женският пол се оказва ненужен, той бива архивиран – в Космоса ще бъде отнесена само приказно красива мостра на жена, потънала във вечен сън. Безсмъртният Криптон все още носи и човешки качества и тайно се влюбва в нея, но за да я събуди, трябва да премине през много перипетии и да принесе огромна жертва.

В антиутопичния филм от Земята ще отпътува само една жена, красиво въплъщение на пола си.

Главните герои Гаргара (Мартина Апостолова) и Криптон (Деян Донков) ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат историята. Заедно те ще преминат през различни приключения в надпревара с времето и в битка между любовта и злото, човешкото и безскрупулността, гласи синопсисът на филма. Първите кадри от продукцията издават още малко от сюжета – биотитаните може и да са създания на бъдещето, но управляващите им напомнят духа на миналото с червените знамена, прилични на нацистки флагове, и с облекло на германски висши военни от времето на Втората световна война.

Стилистиката на биотитаните създава алюзия за един от диктаторските режими на миналото.

Във филма участват още Ирмена Чичикова, Николай Станоев, Васил Дуев, Иво Димчев, Владимир Люцканов, Георги Лозанов, Герасим Георгиев – Геро, Китодар Тодоров и др. Част от снимките протичат край Бузлуджа – социалистическият паметник на върха служи като кораба Пумпал. Кадри от филма издават и другата локация на продукцията – Бургаските солници.

Сценарист на филма е авторът на романа „Пумпал“ Владислав Тодоров, който е и продуцент заедно с Орлин Руевски. Оператор е Емил Христов, дизайнер на продукцията – Сабина Христова, костюмите са от Велика Прахова. Филмът е копродукция на България и Канада и се реализира с финансовата подкрепа на Националния филмов център. В игралните кадри са добавени анимационни фрагменти.

Заглавието „φ1.618“ препраща към златното сечение – ирационално число, отбелязвано с гръцката буква Ф, чиято стойност е приблизително равна на 1,618. Числото на хармонията живее във всички проявления на визуалното и приковава погледа с божествения си баланс.

Бургаските солници са сред локациите, където са били проведени снимките на филма.

Иво Димчев в кадър от филма

Публиката на персонажа на Иво Димчев в една от сцените на филма

Пумпал се готви за отлитане.

Кадър от филма

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС