Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

София е най-евтиният град на Земята

Британският „Телеграф“ определя Слънчев бряг като мястото с най-евтините хотели в света

София -  расте, но не старее, а хубавее и евтинее. Снимка: Емил Георгиев - София е най-евтиният град на Земята

София - расте, но не старее, а хубавее и евтинее. Снимка: Емил Георгиев

Пътническото приложение на британския вестник „Телеграф“ предлага на читателите си списък с десетте най-евтини за кратък престой градове на планетата. Според ново проучване на върха на списъка е нашата, растяща, но нестарееща, красива, но евтинееща, любима София.

Според данните за ценовия индекс оповестени от транспортната компания „Hoppa“, престой в столицата ни, включващ хотел, храна, напитка, пътуване с такси и забавление, ще ви струва точно £38,21 (87,36 лв.). Сигурно и това е възможно – стига да сте изключително пестеливи с храната и напитката, а таксито да ползвате само за да питате шофьора къде е кварталът с най-евтините развлечения. И пак доста съмнително , че ще ви останат пари и за хотел. Изданието допълва, че двупосочни самолетни билети до София и обратно могат да се намерят и за £50 (114,32 лв.).

След нас, в безценната за пестеливи туристи класация се нареждат още Кайро, Картахена, Букурещ, Сием Реап (Камбоджа), Анталия, Киев, Манила, Мексико сити. На последното място в десетката е Слиема, Малта, където за пълноценно прекарана нощ ще ви трябват 51 лири и 64 пенса.

От другата страна на спектъра в годишното проучване на „Hoppa“ са градове като Цюрих, където същият комплект услуги излиза £170,43 (389,67 лв.), Ню Йорк (на второ място) – £157,29 (359,63 лв.), следван от Копенхаген – £150,72 (344,61 лв.). В скъпарската десетка са се настанили предимно градове традиционно прочути с лукс и високо качество, за които се плаща скъпо – като Венеция, Стокхолм и Рим.

Но на десетото, доста престижно място, кой знае как се е промъкнал Каракас – столицата на Венецуела, която напоследък е известна с това, че когато пуснат тоалетна хартия или нещо друго, пред магазините се извиват огромни опашки. Затова по-добре изберете Париж, Сидни или Ибиса – там е и по-евтино.

В публикацията има и други полезни информации – пише например, че най-скъпите хотели в света са в Ню Йорк, а най-евтините – на нашия Слънчев бряг. Това последното звучи като скрита реклама, платена тайно от българското Министерство на туризма.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС