POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бис! Най-добрите театрални предложения в Лондон за есента на 2016-а

Не са за пропускане превъплъщенията на Иън Маккелън и Патрик Стюарт в „Ничия земя“, Максин Пийк в „Трамвай „Желание“ и Гленда Джаксън в „Крал Лир“

„Суров шедьовър“, наричат в „Гардиън“ спектакъла „Ничия земя“ с Иън Маккелън и Патрик Стюарт в „Саутбанк сентър“ в Лондон. - Бис! Най-добрите театрални предложения в Лондон за есента на 2016-а

„Суров шедьовър“, наричат в „Гардиън“ спектакъла „Ничия земя“ с Иън Маккелън и Патрик Стюарт в „Саутбанк сентър“ в Лондон.

Ще блесне ли Максин Пийк като красавицата-южнячка в „Трамвай Желание”? Може ли Гленда Джаксън да счупи костеливия орех „Крал Лир”? И дали Иън Маккелън и Патрик Стюарт ще се справят със своя Бекет? Театралните критици Лин Гарднър и Майкъл Билигнтън правят обзор в „Гардиън“ на най-интересните заглавия на британската драматична сцена тази есен.

„Без ограничения”

Лиз Кар в „“

Лиз Кар в „Без ограничения“

Брилятнтият фестивал на висококачествената работа, извършена от инвалидизирани артисти, се завръща. Огледайте се за мюзикъла „Асистирано самоубийство” на Лиз Кар, който се занимава с легализирането на евтаназията като човечен избор; както и за „Херофобия”, където Ноеми Лакмайер ще прекара 48 часа в опит да вдигне неподвижното си тяло над земята с помощта на 20 000 балона с хелий. Има още много предложения, включително моноспектакъл на Джес Том в „Бисквитената страна”.

От 6 септември в Southbank Centre, Лондон.

„Трамвай Желание”

Максин Пийк в „Трамвай „Желание“

Максин Пийк в „Трамвай „Желание“

След великолепното си изпълнение в „Хамлет”, Максин Пийк поема ролята на Бланш Дюбоа в класическата пиеса на Тенеси Уилямс. Ще си струва да видим дали Пийк играе Бланш като въплъщение на поетичния дух или като прекършена южняшка красавица. Под режисурата на Сара Франком и Бен Бат като Стенли Ковалски, поличбите изглеждат добри.

От 8 септември в Royal Exchange, Лондон.

„Ничия земя”

Иън Маккелън и Патрик Стюарт в „Ничия земя“

Иън Маккелън и Патрик Стюарт в „Ничия земя“

Иън Маккелън и Патрик Стюарт, които играха заедно „В очакване на Годо”, сега се включват в постановка на Шон Матиас по суровия шедьовър на Харолд Пинтър за срещата между възрастен литературен лъв и досаден, незначителен поет. Оуен Тийл и Деймиън Молони играят ролите на икономите. Пиесата, пълна с отзвуци от Елиът и Бекет, изпраща зрителите в незабравима зона на здрача.

От 8 септември, в Wyndham’s, Лондон.

„Посвещение”

Актьорите Toм Рис Харис (вляво) като граф Саутхемптън и Toм Маккий като Шекспир в „Посвещение“

Актьорите Toм Рис Харис (вляво) като граф Саутхемптън и Toм Маккий като Шекспир в „Посвещение“

Новата пиеса на Ник Диър изследва връзката между Шекспир и третия граф Саутхемптън, прочутия травестит и патрон, на когото е посветено „Похищението на Лукреция”. Графът може и да е бил любовник на поета. Поставена в епохата на елизабетинска Англия, пълна с подозрения и интриги, тази романтична драма кара Шекспир да се опита да разкрие истината за връзката и да използва поезията като доказателствен материал.

От 9 септември, в Nuffield, Саутхемптън.

„Неща, за които знам, че са истина”

things

Международно сътрудничество между Frantic Assembly и Държавната театрална трупа на Южна Австралия, тази постановка се вглежда в тайните, скрити зад привидно спокойната и изпълнена с любов повърхност на семейния живот. Представлението смесва типичните за Frantic движения с текста на Андрю Бовел. При премиерата си в Аделаид пиесата получава похвали заради откритостта си по теми като удоволствията и несгодите на семейния живот.

От 10 септември, в Lyric Hammersmith, Лондон.

„Шевиотът, еленът и черният, черен петрол”

Сцена от „Шевиотът“

Сцена от „Шевиотът“

Пиесата на Джон Макграт за експлоатацията на шотландския Хайленд е описвана като „най-важният текст в историята на шотландския театър”. Поставена за първи път преди 40 години, пиесата днес е съживена от Джо Дъглас и “Dundee Rep Ensemble” в продукция, спечелила петзвездни ревюта при премиерата си.

От 14 септември, в Royal Lyceum, Единбург.

„Татко се прибира от война” (в три части)

father

Стив Тусен и Джими Акинбола в „Татко се прибира от война“

Тези три кратки пиеси от Сюзън Лори-Паркс са началото на амбициозен опит да се разкаже историята на американската Гражданска война. Фокусът е върху роб, комуто господарят обещава свобода, ако робът се присъедини към войната срещу Севера. Стив Тусен и Джими Акинбола водят кастинга, а Джо Бони, който режисира успешната американска продукция от 2014-а, е начело и тук.

От 15 септември, в Royal Court, Лондон.

„Молителките”

the_suppliant_women

Хорова сцена от „Молителките“

Нова версия на Есхиловата трагедия отпреди 2 500 години, в която група жени, търсещи убежище, пресичат опасното Средиземно море, за да избегнат насилствен брак. Адаптирана от Дейвид Грейг и режисирани от Рамин Грей, драмата включва огромен хор във всяка сцена. Стар текст, който задава вечен въпрос: кой ще ни помогне, когато сме в беда и търсим убежище?

От 1 октомври, в Lyceum, Единбург.

„Пътеводител на интелигентния хомосексуалист
към капитализма и социализма с ключ към Писанията”

t_kushner

Заглавието е малко многословно, но всичко, излязло изпод перото на Тони Кушнер, който написа „Ангели в Америка” (която скоро ще бъде отново поставена в Националния театър), си струва. В пиесата имаме семейно събиране, по време на което всички се опитват да се ориентират в пейзаж, който вече не разпознават. Майкъл Бойд режисира британската премиера на текст, бълващ от идеи.

От 15 октомври, в Hampstead Theatre, Лондон.

„Крал Лир”

Гленда Джаксън като крал Лир

Гленда Джаксън като крал Лир

В година, изпълнена с постановки на „Лир”, включително с Тимъти Уест, никой не бива да се изненадва, че и Гленда Джаксън се е хванала с това заглавие. Тя не само е безупречна по отношение на Шекспир, но и има пряк опит в лудостта на политиката. Продукцията на Дебора Уорнър включва силен кастинг.

От 25 октомври, Old Vic, Лондон.

„Бурята”

Марк Куортли в образа на Ариел

Марк Куортли в образа на Ариел

Саймън Ръсел Бийл се завръща в Стратфорд за първи път от 20 години, за да играе Просперо в магическата Шекспирова приказка за победата на прошката над отмъщението. Марк Куортли изпълнява Ариел, някога игран от самия Бийл. Новата „Буря” е на Грегъри Доран. Възможно е до видим Ариел като изкуствен интелект, рожба на напредничави технологии.

От 3 ноември, в The Tabernacle, Лондон.


Със съкращения

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Театър на перона

kapatovo.bg