Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Битият“ репортер от Господарите симулирал?

Кадри от охранителна камера показват, че е изблъскан, но сам пада (видео)

Кадър от видеото с репортажа на Димитър Върбанов от склада във Велико Търново. Снимка: Стопкадър - „Битият“ репортер от Господарите симулирал?

Кадър от видеото с репортажа на Димитър Върбанов от склада във Велико Търново. Снимка: Стопкадър

За Димитър Върбанов, репортер на „Господари на ефира“, в. „Янтра днес“ съобщи в сряда, 26 септември, че е бил бит при разследване на преопаковане на стоки с изтекъл срок на годност. Телевизионното шоу показа кадри с изблъскването му от склада във Велико Търново. Върбанов бил нападнат от трима мъже, които го вдигнали на ръце и го хвърлили върху бетоновата площадка пред хранилището, пише търновското издание. И още, че при падането журналистът получил травми по главата и ръцете и се е наложило да бъде спешно приет в болница.

Кадри от охранителна камера, разпространени от „Медиапул“, обаче показват друго – Върбанов не е удрян, а е избутан от няколко мъже вън от склада, затварят след него вратата, а репортерът сам пада и операторът, вместо да му се притече на помощ, се разполага пред него, за да го снима. След това Върбанов ляга на земята, операторът дори аранжира позата му, за да го снима. Следват още кадри от различни гледни точки към „бития“, докато не идват двама полицаи. Върбанов продължава да лежи на земята, докато един от униформените не му помага да стане и да го подпре, докато репортерът се олюлява… А в медиите бяха разпространени снимки от „бития“ репортер на болнично легло.

Преди разкритията на камерите премиерът Бойко Борисов разпореди „нападателите“ над Димитър Върбанов да бъдат задържани и да понесат „цялата строгост на закона“, вследствие на което Районната прокуратура във Велико Търново задържа двама души за 72 часа и ги обвини в причиняване на лека телесна повреда на Върбанов.

Ето какво гласят обясненията на репортера след инцидента, но преди записите от камерите:

„Операторите почти през цялото време бяха отвън, защото той (управителят) ме заключи в склада. Аз опитах с мобилния си телефон да снимам и успях да снимам всичко, което се случи вътре. Държаха се изключително грубо, арогантно, блъскаха ме през цялото време, дърпаха ме и накрая ме хванаха и ме изхвърлиха навън, където получих тези наранявания.“

Пред „Медиапул“ Върбанов заяви в четвъртък, че никога не е твърдял, че е бил бит – нито пред колегите си, нито пред разследващите. Показанията му са били, че е бил изблъскан извън склада и хвърлен на бетонова площадка. А нараняванията му били по ръцете и краката, имал и синина на главата. Но признава, че заглавията в медиите били преувеличени, не „желаел“ повече да се твърди, че е пребит.

Вижте още: ЖУРНАЛИСТ НАПАДНАТ ПО ВРЕМЕ НА РАЗСЛЕДВАНЕ

Записите от охранителните камери:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах