Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Битката на една мисис Америка срещу равноправието на половете

История за Филис Шлафли, изиграла водеща роля в движение, довело до днешните културни войни в Щатите (видео)

Кейт Бланшет като активистката Филис Шлафли.  - Битката на една мисис Америка срещу равноправието на половете

Кейт Бланшет като активистката Филис Шлафли.

Изключителна популярност набира движението за равноправие на американските жени във втората половина на миналия век. Не по-малко пламенно е движението, противопоставящо се на равноправието на половете – за него разказва новият лимитиран сериал „Мисис Америка“ на „Хулу“, базиран на реални събития и личности. През април продукцията с носителката на „Оскар“ Кейт Бланшет в главната роля ще стане достъпна и за българските зрители в ефира и видео платформата на НВО.

Истинската история, засегната в „Мисис Америка“, е следната: докато феминистките се борят правителството на Щатите да приеме поправката в закона, гарантираща равни права за мъже и жени, начинанието им среща силен отпор от група жени, водени от Филис Шлафли (Бланшет). Консервативната красавица и адвокат се изправя срещу Глория Стайнъм (Роуз Бърн), водачка на т. нар. „втора вълна“ феминистично движение и нейните поддръжнички Бети Фрийдън (Трейси Улман), Шърли Чизъм (Узо Адуба), Бела Абзуг (Марго Мартиндейл) и Джил Ръкелсхаус (Елизабет Банкс).

Разказът е от гледната точка на Шлафли, противница и на правото на жените на аборт. Тя получава образованието си в католическо училище за момичета, а докато расте, майка ѝ осигурява основната издръжка на семейството. През 1967 г. Шлафли опитва неуспешно да стане кандидат за президент на републиканците. Известност получава с книгата си „Избор, а не ехо“ (A Choice Not an Echo) в подкрепа на президентската кампания на Бари Голдуотър през 1964-а. През 60-те повежда „моралните консерватори“ срещу Ричард Никсън. През 1972 г., когато се изправя срещу феминистките, Поправката за равни права вече е приета в 28 щата. След нейната опозиционна акция още седем щата ратифицират документа, под нейно влияние пет отказват. Същата година Шлафли основава „Eagle Forum“, политическа група в подкрепа на консерваторите, която оглавява до смъртта си през 2016 г.

Създател на сериала е канадката Дави Уолър. По  думите ѝ „Мисис Америка“ се базира на „оригиналната история, от която произтичат днешните културни войни – можеш да проследиш директна линия от 1970-а до днес през Филис Шлафли и наистина да разбереш как сме се превърнали в толкова разделена нация“.

Сред продуцентите са Уолър и Бланшет, а още с обявяването си сериалът се превърна в една от най-очакваните телевизионни продукции на 2020 г. Режисьори са тандемът Ана Боден и Райън Флек, работили по „Капитан Марвел“.

Първите три епизода ще бъдат достъпни на 15 април. Първият сезон на „Мисис Америка“ е от девет епизода.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg