Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бившата съпруга на Джеф Безос дари $4 млрд. за четири месеца

Само тази година даренията на Макензи Скот възлизат на 6 млрд. долара

Към септември 2020 г. Макензи Скот е най-богатата жена в света и 12-ят по богатство човек в света, по данни на „Блумбърг индекс за милиардери“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Бившата съпруга на Джеф Безос дари $4 млрд. за четири месеца

Към септември 2020 г. Макензи Скот е най-богатата жена в света и 12-ят по богатство човек в света, по данни на „Блумбърг индекс за милиардери“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Макензи Скот, бившата съпруга на собственика на „Амазон“ Джеф Безос, е дарила над 4 млрд. долара в последните 4 месеца. Подпомогнати са стотици благотворителни каузи и организации, включително хранителни банки, борещи се с последиците от коронавируса. След развода си с най-богатия мъж на планетата Скот обеща, че ще дари за благотворителност голяма част от богатството си от 60 млрд. долара, припомня „Гардиън“.

През юли тази година 50-годишната Скот съобщи, че е дарила 1,7 млрд. долара на 116 инициативи. На 15 декември тя обяви, че е решила да „ускори“ стратегията си за дарения и в последните четири месеца още 4,1 млрд. долара от парите от развода ѝ с Безос са преведени на 384 организации в САЩ и Пуерто Рико. С това общата сума на даренията ѝ за 2020 г. възлиза на 6 млрд. долара.

„Тази пандемия бе разрушителна за животите на американците, които вече страдат – написа тя в публикация в блога си, озаглавена „384 начина да помогнеш“. – Икономическите загуби и здравните последици се усещат повече от жените, от цветнокожите и от хората, които живеят в бедност. Междувременно доведе до увеличаване на богатството на милиардерите.“

Сред забогателите от пандемията е и бившият ѝ съпруг Джеф Безос, с когото Макензи се развежда през 2019 г. след 26-годишен брак. Неговото богатство е изчислено на 182 млрд. долара, според данни на „Блумбърг“.

Вижте още: С КОЛКО ЗАБОГАТЯХА ОТ КОВИД-КРИЗАТА НАЙ-БОГАТИТЕ

За да избере организациите, които да финансира, Макензи проучва с какво се занимават. Екипът ѝ обръща „специално внимание на тези, които работят в общностите с ограничени хранителни ресурси, расови неправди, високи нива на бедност и нямат достъп до капитала на филантропи“.

Някои от даренията отиват за „базови нужди“, финансират се например хранителни банки, фондове за подпомагане и подкрепа за най-нуждаещите се. Други дарения са насочени към по-устойчиви проблеми, които пандемията задълбочава – образование на „исторически маргинализираните хора“; групи, защитаващи граждански права; фондове, поемащи съдебните разходи на хора от малцинствените групи и други.

Междувременно през 2020 г. Джеф Безос обеща да дари 10 млрд. долара в подкрепа на различни организации, борещи се с климатичните промени. През ноември бяха дарени първите грантове на 16 групи на обща стойност 800 млн. долара.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90