Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Бивши и настоящи „пионери“ свирят с „Концертгебау“

Като дете Веско Пантелеев-Ешкенази е концертмайстор на Филхармония „Пионер“, а днес - на Кралския оркестър в Амстердам

Младежката филхармония „Пионер“ е продължител на делото на големия български диригент проф. Влади Симеонов, основал детската Филхармония „Пионер“. Снимка: НДК - Бивши и настоящи „пионери“ свирят с „Концертгебау“

Младежката филхармония „Пионер“ е продължител на делото на големия български диригент проф. Влади Симеонов, основал детската Филхармония „Пионер“. Снимка: НДК

Музиканти от Младежката филхармония „Пионер“ ще се присъединят към „Концертгебау“ в концерта на оркестъра на 30 юни в зала 1 на НДК. Възможността за българчетата да свирят с един от най-елитните симфонични състави в света дава проектът „Side by Side“ на Кралския оркестър, имащ за цел да приобщава млади музиканти към класата на „Концертгебау“.

Основана през 1952 г. от големия български диригент проф. Влади Симеонов, Филхармония „Пионер“ изнася концерти в Германия, Великобритания, Франция, Италия, САЩ, Мексико, Бразилия… Един от паметните моменти е репетицията през 1979 г. в залата на ООН в Ню Йорк. Българчетата са поканени заедно с диригента си Влади Симеонов да закрият Международната година на детето на 10 декември. Докато репетират, на Симеонов е представен човек, който току-що ги бил слушал – оказва се, че това е Ленард Бърнстейн. Симеонов го кани на диригентския пулт, гостът размахва молив вместо палка и детският оркестър започва да свири. Изпълняват трета част от Седма симфония на Бетовен.

„Това не е „пионерски“ оркестър, това е върхът на цивилизацията”, пише след това Бърнстейн. Същата година той дирижира за първи път Берлинската филхармония.

Част от легендарната история на Филхармония „Пионер“ са мнозина прославени днес музиканти. Между тях е Веско Пантелеев-Ешкенази, концертмайстор на „Концертгебау“, който ще излезе на 30 юни в зала 1 като солист в изпълнението на Концерт за цигулка и оркестър на Феликс Менделсон – Бартолди.

Америка за България

„Имам много спомени с проф. Влади Симеонов, всички го наричахме „Влади“. Той беше много строг, но и изключително мил – сподели пред „Площад Славейков“ Веско Ешкенази. – Обиколил съм Бразилия от север до юг с Филхармония „Пионер“. Свирех и като концертмайстор, и като солист в Концерт № 3 от Моцарт. Турнето продължи 45 дни! Не знам как са се справили с нас тогава, та ние бяхме деца…“

Цигуларят разказа, че по време на турнето в Бразилия са свирили пред 80 хил. души в Рио де Жанейро – на открито, в парк – без никакво притеснение. На този концерт пристига целият национален отбор на Бразилия и подаряват на българските деца по една фланелка с автографа на всеки от тях. Нашите пионери помолили футболистите да се снимат заедно на стадион „Маракана“ и веднага били заведени там. Виждайки цигулката в ръката на Веско, голямата звезда на бразилския футбол Зико поискал „да я пробва“.

„А аз се страхувах да не я изпусне“, разказва днес Ешкенази.

Кадърът, запечатал момента с „изпълнението“ на футболиста Зико на цигулката на Веско Ешкенази (в средата). Първият вляво е диригентът Влади Симеонов. Снимка: Личен архив

Друг от най-хубавите му спомени с Филхармония „Пионер“ е от Рим, когато е 12-годишен. С приятели решават да излязат на разходка из града без позволение. И предизвикват голяма паника, „защото по комунистическо време не можеше просто така да тръгнеш и да се разхождаш в капиталистическа държава, особено пък ако си дете“.

Сега, на 30 юни, шанс да свири с „Концертгебау“ е получил Борис Будинов от Филхармония „Пионер” в изпълнението на увертюрата от „Дон Жуан“ на Моцарт. Борис ще е единственият млад изпълнител в проекта „Side by Side“, който ще покаже уменията си на ударни без подкрепата на музикант от нидерландския оркестър.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Хайде и утре

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах