Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бузлужда сред най-абсурдните съветски паметници

В „селекцията“ на „Бизнес инсайдър“ попада и мемориалът „Създатели на българската държава“ в Шумен

Огромният, подобен на летяща чиния, духовен дом на Българската комунистическа партия стои на връх Бузлуджа, в планинската част на страната, гласи текста към снимката в „Бизнес инсайдър“. - Бузлужда сред най-абсурдните съветски паметници

Огромният, подобен на летяща чиния, духовен дом на Българската комунистическа партия стои на връх Бузлуджа, в планинската част на страната, гласи текста към снимката в „Бизнес инсайдър“.

Паметникът, подобен на летяща чиния на връх Бузлужда, е посочен от електронното издание „Бизнес инсайдър“ като един от най-абсурдните монументи, останали от времето на СССР. В статия, озаглавена „Дванайсетте най-абсурдни съветски постройки, които все още стоят“, е попаднал още един мемориал от България – паметникът „Създатели на българската държава“ в Шумен, дело на скулптора Крум Дамянов.

„Архитектурата от средата на 20 век не се помни с обич навсякъде по света – пише авторът Майк Бърд. – И това е особено вярно в бившите комунистически страни от Европа и Централна Азия, където тя изглежда като че ли архитектите са следвали някакви странни прищевки и им е било позволено да правят каквото си искат. Резултатът са някои странни и невероятно изглеждащи структури, от които най-малко дузина все още стоят 25 години след падането на Берлинската стена.“

Вижте примерите на автора и коментарите му към тях:

1

Паметникът на революцията, построен в Хърватия (по онова време част от Югославия) е абстрактна скулптура, посветен на хората на Мославина, загинали във Втората световна война.

2

Тази сграда в Грузия, в което преди години е било настанено Министерството на транспорта, изглежда като създадено на Фотошоп. В момента я обитава централната банка на страната.

4

Подобната на катедрала сграда на Бузлужда днес е изоставена, покривът пада, а страните са нашарени с графити.

5

Хотел „Форум“ в Краков, Полша, е друг пример за това как през 1970-а комунистическите архитекти не са могли да устоят да издигнат грозните сгради над земята.

6

Паметникът Македониум, построен през 1970 г. в чест на бунта срещу турското робство от 1900-а, е доста странен.

7

В Кишинев, Молдова, този грозен цирк от 1981 г. днес е напълно изоставен.

8

Паметникът в Шумен, България, построен през 1981 г., е странна и огромна бетонна скулптура, посветена на историята на страната, с кубистични фигури, пръснати на стотици метри наоколо.

9

Този курорт в Украйна съчетава две късни съветски архитектурни тенденции: сгради, повдигнати над земята, и такива, които изглеждат като НЛО.

10

Строителството на сградата на радиото в Братислава, Словакия, е продължило 16 години – най-вече защото е градена с главата надолу. (Любопитно е дали сградата на БНР е строена преди тази – бел. ред.)

11

Сградата на Руския държавен научен център за робототехника и техническа кибернетика в Санкт Петербург изглежда като храм на сатанисти.

12

Друг мемориал, построен в Босна, от същия скулптор, проектирал странния паметник в Хърватия, посочен по-горе.

13

Хотел „Салют“ в Киев, проектиран от Аврам Mилетски през 1984 г., също е изграден в тенденцията на космическите кораби.

14

За съжаление – отбелязва авторът – някои от най-забележителните сгради, които са били измислени, никога не са били построени – например изграждането на високия 500 метра Палат на съветите беше стопирано от началото на Втората световна война и никога не е започнато.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg