Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Бизнес с мумии на животни имало в Древен Египет

Учените предполагат, че търсенето било по-голямо от предлагането

Мумии на животни, изложени в Британския музей. - Бизнес с мумии на животни имало в Древен Египет

Мумии на животни, изложени в Британския музей.

Бизнес с мумии на животни е имало в Древен Египет, разкриха учени от Университета в Манчестър. В Долината на царете дори е имало център на промишлено мумифициране на животни, съобщава Би Би Си. 

Изследователите се натъкнали на факта по време на проект за сканиране на мумифицирани животински видове – оказало се, че около една трета от опакованите с платно фигурки са празни. Специалистите предполагат, че ментетата са били изработвани, защото търсенето на мумии на животни вероятно е надвишавало предлагането по онова време.

Проектът, финансиран от програмата на Би Би Си „Хоризонт“, е провел мащабно сканиране на над 800 мумии на представители на животинското царство – котки, кучета, ибиси, маймуни и дори крокодили, които досега са били анализирани чрез рентгенови лъчи и компютърна томография. Около една трета от реално мумифицираните животни са останали изключително добре запазени до наши дни. Друга една трета съдържа частични останки от труповете, а останалите били празни.

За разлика от човешките мумии, създадени, за да се запази тялото за задгробния живот, животински мумии в Древен Египет били предлагани от религиозните служители като оброчни смъртни дарове.

През октомври в музея на Манчестър ще бъде наредена изложба с животинските мумии от изследването. А резултатите от проучването ще бъдат показани във филм на Би Ви Си 2 на 11 май вечерта.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg