POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

БКП са терористи, гласи Паметникът на Съветската армия

Спорният монумент осъмна с нов червен надпис

„БКП са терористи.“ Снимка: Веселин Боришев, Клуб Z - БКП са терористи, гласи Паметникът на Съветската армия

„БКП са терористи.“ Снимка: Веселин Боришев, Клуб Z

Паметникът на Съветската армия се събуди на Джулай морнинг с нов надпис – „БКП са терористи“. За разлика от други случаи, в които монументът е бил „обругаван“ (по думите на защитниците му), този път креативността е сведена до минимум – посланието е изписано в червено набързо, върху фронталната плоча на паметника, където оригинално е изписано „На Съветската армия освободителка от признателния български народ“.

Паметникът на Съветската армия неведнъж е ставал обект на „покушения“, заявяващи разпространената гражданска позиция, че той трябва да бъде преместен от центъра на София. В средата на 2011 г. барелефът със съветски войници бе оцветен и те бяха превърнати в персонажи от западната поп-култура, сред които Супермен, Капитан Америка, Роналд Макдоналд и др.

През 2013 г. монументът бе изрисуван в розово – с извинение, че България се е включила в инвазията в Чехословакия при Пражката революция от 1968-а. А на следващата година Паметникът осъмна веднъж в цветовете на украинското знаме.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90