Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Black Lives Matter: новата смяна върху пиедесталите на свалените паметници

На мястото на сваления роботърговец Едуард Колстън в Бристъл бе вдигнат монумент на една от протестиращите срещу него

Демонстрантката Джен Рейд позира пред своята статуя, инсталирана на пиедестала, където преди стоеше паметникът на Едуард Колстън. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Black Lives Matter: новата смяна върху пиедесталите на свалените паметници

Демонстрантката Джен Рейд позира пред своята статуя, инсталирана на пиедестала, където преди стоеше паметникът на Едуард Колстън. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Статуята на роботърговеца Едуард Колстън в Бристъл, която бе свалена и хвърлена миналия месец в градското пристанище от демонстранти на движението #Black Lives Matter (Животът на чернокожите има значение), бе заменена с монумент на една от протестиращите.

Фигурата на Джен Рейд с вдигнат във въздуха юмрук е издигната набързо в ранните зори на 15 юли от създателя ѝ Марк Куин и няколко негови помощници. Той се вдъхновил от снимка на Рейд от протестите, изобразяваща гневната демонстрантка, изкачена на празния пиедестал с вдигната ръка в знак на победа. Новата статуя изненада местните власти, които все още не бяха обявили какво възнамеряват да правят с празния пиедестал. В подножието му е оставен плакат „Животът на чернокожите все още има значение“.

Часове след инсталирането на новия монумент покрай него минава самата Рейд, за да позира с вдигнат юмрук пред паметника си. Пред „Гардиън“ тя коментира, че за нея е от е огромно значение да бъде част от такова мощно и голямо движение, но „щеше да бъде също толкова силно, ако някой друг представяше същото нещо на пиедестала“.

Скулпторът не за пръв път заявява позицията си по важен граждански въпрос, участвал е с изкуството си и в протестни движения.

„Винаги съм смятал, че част от работата ми е да внеса изкуство в света, но и да внеса света в изкуството – коментира Куин. – Джен създаде скулптурата още когато застана на пиедестала и вдигна ръката си. Сега само избистрихме идеята. Единственото, което можеше да ни попречи, бе намесата на властите, но това не се случи. Монументът изглежда така, все едно винаги си е бил там.

От екипа на Марк Куин смятат, че не са нарушили нито един закон с акцията си, но бристълската полиция и общински съвет тепърва трябва да решат дали и как ще отговорят. Кметът Марвин Рийвс коментира, че не може да опрости криминална проява, но намира новата статуя за „проява на историческата поезия“. Куин също намира „поетично правосъдие“ в проявата си.

Смяната на статуи е част от мащабния дебат за колониалното наследство на западните държави. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че премахването на паметници е равносилно на „да лъжем за историята си“. Очаква се падането на фигурата на Сесил Роудс от фасадата на оксфордския колеж „Ориъл“, но до момента демонтирането не се е случило.

Статуята на Колстън бе извадена от бристълското пристанище и в момента е в процес на реставрация. След това вероятно ще бъде изложена в местния музей.


Всичко по темата ПРОТЕСТИ СРЕЩУ РАСИЗМА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg