Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Благодарение на Зидаров разбирам Пикасо

Илюстрациите на Любен Зидаров към юбилейното българско издание на поредицата за Хари Потър предизвикаха крайни коментари във Фейсбук. Снимка: Ани Петрова/БНР - Благодарение на Зидаров разбирам Пикасо

Илюстрациите на Любен Зидаров към юбилейното българско издание на поредицата за Хари Потър предизвикаха крайни коментари във Фейсбук. Снимка: Ани Петрова/БНР

Днешната истерия очевидно са илюстрациите на Любен Зидаров за поредицата за Хари Потър. Мисля, че не е необходимо да се хвърля озъбена енергия срещу художника, защото така, както някои са с травми от детството си от неговите рисунки, така пък други не сме.

И аз съм имала и „Френски приказки“, и „Африкански приказки“, но и Том Сойер, и „Андерсенови приказки“, и „Островът на съкровищата“, и да ви призная, всички те са ме вълнували и са ми харесвали. Може да съм била извратено детенце – но тези рисунки са ми доразказвали приказките, омагьосвали са ме, карали са ме да си представям, да си въобразявам. Точно така, както с изяществото си са ми харесвали и илюстрациите на Марайа.

Не е ли по-добре, когато става дума за изкуство, да имаме предвид, че то няма еднозначно възприемане, няма правилно или неправилно, след като вълнува. Аз съм благодарна на родителите ми, че са ми купували тези книжки, точно с тези илюстрации, защото съм гледала и друг тип изобразяване – не просто красиво и фотоподобно, а вълнуващо и с дух и затова красиво. По този път, поне при мен, започна разбирането на изобразителното изкуство изобщо и осъзнаването на абстрактността, на това, че рисуването и илюстрацията не са за да ми покажат нещо, което аз така или иначе ще прочета в текста, а да ми дадат настроение, да ме накарат да изпитам емоция, да гледам детайлите, да чета по друг начин. И благодарение на този поглед по-късно не съм очаквала като видя абстрактна картина, непременно в нея да разпозная къща, лодка, магаре, дете… И слава богу, защото иначе днес щях да се чудя какво му харесват на Миро, на Пикасо, на Дали, на Анди Уорхол, на Баския, на Джаксън Полак, на Ротко…

Затова си мисля, че е въпрос на личен вкус, а и на оценяване на самия акт на творчество. Хубаво, не го харесвате! Ама хайде да не генерализираме и да не се изказваме от позицията на последна инстанция, защото нито един от нас не е!

Любен Зидаров е много по-голям от това, което днес ще изплюем за него, не знам дали си давате сметка?! Пък и място има за всички, след като изобщо е развълнувало един.

Вижте още: ХАРИ ПОТЪР С МАГИЯТА НА ЛЮБЕН ЗИДАРОВ (СНИМКИ)


Текстът е от профила на авторката във Фейсбук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90