Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Благодатният огън ще бъде изпратен в православните страни въпреки ограниченията

Делегациите няма да излизат от самолета, огънят ще им бъде предаден на място

Цветница преди една година на Божи гроб в Йерусалим. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Благодатният огън ще бъде изпратен в православните страни въпреки ограниченията

Цветница преди една година на Божи гроб в Йерусалим. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Православните държави ще получат Благодатния огън на Велика събота въпреки ограниченията, съобщи пред световните агенции управляващият департамента по световни религии към израелското Външно министерство Акива Тор.

Церемонията по получаване на Благодатния огън ще се проведе в храма „Възкресение Христово“, построен върху Божи гроб в Йерусалим, без присъствието на поклонници.

Обикновено това е церемония с участието на 20-30 хиляди души от целия свят. Тази година в нея ще участват десетина човека – свещеници от самия храм, представители на православните църкви, на Арменската църква, на Сирийската православна църква и копти. Ще бъдат допуснати също фотографи и оператори, които да документират свещенодействието.

След слизането на Благодатния огън представители на Гръцката православна църква ще занесат огъня до Портата на Яфа в Стария град, където ще го предадат на посланиците на съответните държави. Те пък ще го предадат на изпратените делегации. За да получат и пренесат Благодатния огън до София, за Израел ще заминат Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и директорът на Дирекция „Вероизповедания“ Емил Велинов.

„На самолетите на делегациите ще бъде разрешено да се приземят на летище „Бен Гурион“, но хората, които са на борда, няма да могат да излязат. Те ще отворят вратите на самолетите, ще получат Благодатния огън и ще го отнесат в родината си“, заяви Акива Тор.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах