Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Блъсков: Вестник „Труд“ ще спре да съществува, ако го изгонят от музея

Казусът не бил заради неуредени финансови отношения, а е политическа репресия срещу медията, твърди главният ѝ редактор

Редакцията на в. „Труд“ заема помещения на Музея на социализма, в чиято градина са изложени произведения, посветени на соцпропагандата. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Блъсков: Вестник „Труд“ ще спре да съществува, ако го изгонят от музея

Редакцията на в. „Труд“ заема помещения на Музея на социализма, в чиято градина са изложени произведения, посветени на соцпропагандата. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Вестник „Труд“ ще спре да съществува, ако Министерството на културата прекрати договора за офисите на медията в сградата на Музея за социалистическо изкуство. Това заявява в страницата на медията във Фейсбук собственикът и главен редактор на „Труд“ Петьо Блъсков. Според него става дума не за неуредени финансови отношения, а за политическа репресия над вестника.

Главният редактор не коментира в детайли позицията на Министерството на културата отпреди дни, в която се уточнява, че задълженията на медията наближават 150 хил. лв. и че договорът е сключен с фирма, която няма нищо общо с вестника, освен че е собственост на сина на Петьо Блъсков. Според него става дума за „зловеща атака“ и „политическа поръчка“. Собственикът и главен редактор на „Труд“ казва освен това, че твърденията как помещенията ще бъдат заети от служители на НИНКН не отговарят на истината и че наемните цени не могат да бъдат изчислявани по пазарен принцип, защото „министърът явно не прави разлика между наемните цени през 2015 година и днес, а така също и между околните частни бизнес сгради от клас А и сградата на министерството, която е, меко казано, от клас Ъ“.

Предлагаме ви целия текст на Петьо Блъсков:

„Уважаеми госпожи и господа,

Вече три месеца служебният министър на културата Велислав Минеков води зловещата атака срещу вестник „Труд“. Формално тя е представена като неуредени финансови отношения с министерството, но по същество е откровена политическа репресия срещу вестника и неговата критична позиция към служебното правителство и определени партийни формации, близки на министъра.

Още в първото си изявление пред медиите след назначаването му от Президента Румен Радев Минеков заяви, че редакцията на вестника се е настанила в сграда на Министерство на културата с „помощта на корупционни практики“ и „плаща наем под пазарния за района“. След като обществото разбра, че собственикът на „Труд“ е участвал в официален конкурс, обявен от министерството за наемане на въпросните помещения, предложил е най-висока цена и съответно е спечелил тръжната процедура, Минеков прекрати тази версия. Що се отнася до „пазарната цена“, министърът явно не прави разлика между наемните цени през 2015 година и днес, а така също и между околните частни бизнес сгради от клас А и сградата на министерството, която е, меко казано, от клас Ъ.

Репресията от страна на служебния министър продължи под формата на предупредителни и заповедни писма за прекратяване на наемния договор и опразване на помещенията, в които е редакцията. Като формален повод за тях бе просрочване на плащането на наем с пет дни. Просрочените два наема бяха платени незабавно след получаване на известието. Минеков обаче продължи да пише заповеди за изгонването на „Труд“.

Третата и засега последна атака дойде под формата на „позиция“ на Министерството на културата, разпространена до всички медии и, между другото, и до „Труд“. Във въпросната „позиция“ на министерството, съдържаща абсолютно спорни твърдения за задължения на фирмата наемател на помещенията, в които работят журналистите на „Труд“, се прави опит мръсната политическа репресия срещу вестника да бъде опакована в неуредени финансови отношения.

В края на „позицията“ Минеков пише, че сградата трябвала, за да се настани там Института за недвижимо културно наследство. Институтът си беше в сградата, но преди три-четири месеца го изнесоха от нея и сега заеманата от него територия заедно с още два етажа стоят празни вече трети месец. Това е още едно доказателство, че Минеков не го интересува проблемът на министерството. Той очевидно изпълнява политическа поръчка да унищожи вестник „Труд“, маскирана като реакция на финансови задължения.

Ако репресиите на назначения за служебен министър на културата Минеков не приключат и в крайна сметка вестник „Труд“ бъде изхвърлен на улицата, макар че има редовен договор до 2025 г., изданието ще спре да съществува.

Вестник „Труд“ и неговите журналисти очакват от българските граждани всяческа подкрепа срещу политическата репресия на която е подложено изданието заради неговата принципна и ясна редакционна позиция, заради неговото свободно и независимо слово и заради великите принципи на демокрацията.

Петьо Блъсков
Главен редактор на в. „Труд“

Вижте още: МИНЕКОВ: „ТРУД“ НЯМА ДОГОВОР С МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА, ДЪЛЖИМИ СА БЛИЗО 150 ХИЛ. ЛВ.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах